Fiscale voorrijkosten

Het wordt dringen aan het graf van het poldermodel. Minister Brinkhorst meldde zich met een Groeinota. De minister van Economische Zaken die zijn pensioen in dienst van de Kroon doorbrengt sprak een luide grafrede uit. Vol met langer, harder en beter werken. En gemakkelijker en sneller met ontslag. Voor meer vaart in de economie. Nu de richting nog.

De vakweging weet wel waar naar toe. De uitgang. Nog voordat Brinkhorsts funeraire arbeid was aangevangen gooiden FNV en CNV massaal het piepend hek van de begraafplaats dicht. Voor het eerst in twintig jaar komt er gezamenlijke actie tegen de kabinetsplannen rond het prepensioen. De bindende factor van Balkenende.

Het Centraal Planbureau denkt dat de economische groei slechts 1,25 procent zal bedragen. De Nederlandsche Bank was optimistischer en rekent op 1,8 procent. Met het consumentenvertrouwen wil het niet echt lukken. Financieel bewegen we niet genoeg; we sparen steeds meer. Het kabinet bezuinigt. De vakbeweging eist extra uitgaven. Het wachten is op echte impulsen. Die zouden kunnen komen van Nederlands succes op het Europees Kampioenschap voetballen. Dat fleurt de financiële daadkracht op. Wat is wijsheid? Besparen, investeren of gewoon wisselen?

De belastingdienst op huisbezoek. Bij een aantal bewoners van het Limburgse woonwagenkamp De Vinkenslag kwam de fiscus de verschuldigde belasting zelf ophalen. Contant of in natura. De voordeelaanbieding van het speciale lage tarief werd ingeruild voor extra service. Maar minister Remkes wil wel graag zien dat er betaald wordt voor de begeleiding door de politie. Fiscale voorrijkosten.

SMS'en wordt goedkoper. De Consumentenbond had al gewaarschuwd dat het versturen van tekstberichten over de mobiele telefoon in Nederland veel te duur is. Terwijl de kosten van een bericht niet meer bedragen dan enkele centen werd doorgaans iets minder dan een kwartje gevraagd. KPN en Telfort verlaagden de tarieven drastisch voor deze zeer lucratieve dienst. Andere mobiele aanbieders komen met speciale aanbiedingen. Met belbundels voor goedkopere berichten. En misschien met een nieuwe beltoon. Van een melkkoe.

Er wordt weer gevochten op internet. De populaire zoekmachine Google gooide olie op de golven door de aankondiging van gratis e-mail met een opslag van maar liefst een hele gigabyte. Yahoo verhoogde twee keer de capaciteit; nu tot 100 megabyte. Microsoft reageerde door een Hotmail-account uit te breiden naar 250 megabyte. En met een gratis anti-virus-filter. Eindelijk meer lucht. De bel komt weer op spanning.

    • Cees Verschure