Dopingverdachten niet welkom in de Tour

Wielrenners naar wie een dopingonderzoek loopt zijn niet welkom in de Tour de France. Dat zegt de directeur Jean-Marie Leblanc van de wielerkoers die komende zaterdag van start gaat. ,,We willen de Tour niet vervuilen'', aldus Leblanc.

De koersdirecteur deed zijn uitspraken gisteren naar aanleiding van vermoedens van dopinggebruik bij de Schotse renner David Millar. Gisteren wist de Franse sportkrant L'Equipe te melden dat Millar zelf had toegegeven dat hij epo had gebruikt. Eerder deze week was de Schot nog gehoord door de Franse politie over het mogelijke dopinggebruik in het kader van een onderzoek naar verboden prestatiebevorderende middelen. In totaal heeft Millar deze week twee dagen vastgezeten.

Behalve Millar noemde Leblanc nog zeven renners die bij de start van de Tour niet welkom zijn, onder wie Cedric Vasseur, ploeggenoot bij Cofidis. Behalve renners uit dit team noemde hij ook minder bekende coureurs uit de ploegen Saeco, Fassa Bortolo en Domina Vacanze.

Volgens de organisatie van de Tour de France staat de UCI, de mondiale wielerbond, achter de beslissing om dopingverdachten te weren. ,,Acht dagen geleden hebben we de leiding van deze ploegen al gewaarschuwd dat we geen verdachte renners in de Tour willen'', aldus Leblanc in een telefonisch interview met persbureau AP.

Een anonieme politiefunctionaris bevestigde tegenover het persbureau dat Millar, kopman bij Cofidis en wereldkampioen tijdrijden, toegegeven had dat hij epo heeft gebruikt. De politie vond tevens epo-ampullen in het huis van Millar in het Franse Biarritz.

De dopingzaak rond de ploeg Cofidis is het grootste schandaal in de wielersport sinds de Tour de France in 1998 toen verschillende politieonderzoeken naar doping liepen. Onder meer werd toen een assistent van de ploeg Festina gearresteerd, toen hij een auto vol met verboden middelen bestuurde.

Vijfvoudig tourwinnaar Lance Armstrong is niet betrokken bij het lopende onderzoek naar doping, maar de Amerikaan moet zich wel verdedigen tegen de aantijgingen in een net verschenen boek over het – niet bewezen – dopinggebruik van Armstrong. De renner heeft inmiddels aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen de auteurs van het boek. Leblanc reageert stoïcijns op de geuite vermoedens. ,,Het is onplezierig maar we wennen eraan''.