Dexia verliest zaak van invalide belegger

De kantonrechter in Zaandam heeft de Belgisch-Franse bankverzekeraar Dexia gisteren flink op de vingers getikt in een rechtszaak over aandelenlease. De bank sleepte een klant voor de rechter omdat deze weigerde een schuld te betalen die was ontstaan bij het beleggen met geleend geld. De rechter stelde echter dat Dexia deze invalide man nooit een leaseproduct had mogen verkopen.

De klant van Dexia kocht in 1999 via een lening aandelen. Na het aflopen van zijn contract waren deze door de gedaalde koersen minder waard. De bank verkocht de aandelen, waarna er een schuld van bijna 3.000 euro overbleef.

De man uit Wormerveer weigerde de schuld te voldoen, omdat hij vond dat hij was misleid.

De rechter vond niet dat de man om de tuin was geleid, maar wees de eis van Dexia toch af omdat de bank ,,misbruik van de omstandigheden'' heeft gemaakt bij het sluiten van het leasecontract. Dexia had de ,,invalide man met een geringe financiële armslag'' moeten weerhouden van deze belegging, aldus het vonnis.

Tegen Dexia loopt een grote, collectieve rechtszaak van ruim 90.000 beleggers die ook claimen via te positieve folders te zijn misleid. Dexia erfde het leaseprobleem van Aegon, via de aankoop van Aegon-dochter Labouchere, maar Aegon ontkent formele verantwoordelijkheid. Eind 2002 spande de Stichting Leaseverlies de zaak aan tegen Dexia die als eigenaar van Legio Lease marktleider is in aandelenleaseproducten. Bij deze beleggingsvorm worden aandelen op krediet gekocht: toen in 2001 de koersen kelderden was de waarde van de aandelen niet voldoende om de lening af te lossen zodat veel beleggers met een restschuld bleven zitten. de advocaat van Dexia zei eerder dat de klagers geen recht van spreken hebben omdat een gemeenschappelijke zaak ontbreekt

Op 7 juli doet de rechtbank in Amsterdam een uitspraak in deze zaak.