Defensie past contract voor `Fennek' aan

Het ministerie van Defensie wil voor de productie van de pantserwagen `Fennek' niet verder met de Nederlandse partners Special Products Vehicle systems (SP) en RDM Technologies and Defence systems b.v.

Dat heeft staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het kabinet besloot in 2001 in totaal 410 stuks van het zogeheten Lichte Bewakings- en Verkenningsvoertuig `Fennek' aan te schaffen voor een bedrag van in totaal 869 miljoen euro. De Fennek zou worden gebouwd door een consortium (ARGE) van de Duitse firma Krauss Maffei Wegmann (KMW) en het Nederlandse bedrijf Special Products (SP), het oude DAF special products uit Geldrop.

Door financiële problemen binnen RDM-groep van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, eigenaar van SP en RDM Technologies, liep de Nederlandse `poot' van het programma de afgelopen jaren aanzienlijke vertraging op. De afgesproken leverschema's konden niet worden gehaald en het consortium riskeerde boetes oplopend tot 15 miljoen euro.

De problemen van Van den Nieuwenhuyzen leidden enkele maanden geleden tot het faillissement van een aantal bedrijven binnen zijn RDM-groep. Van den Nieuwenhuyzen ontwierp daarop een nieuwe bedrijfsstructuur waarin een aantal cruciale defensie-opdrachten, waaronder de Fennek, zouden moeten worden veilig gesteld. Krauss Maffei Wegmann was echter niet bereid om verder met de RDM-groep in zee te gaan en heeft daarom recentelijk stappen ondernomen om het samenwerkingsverband met de Nederlanders in het consortium te ontbinden, aldus de staatssecretaris in zijn brief aan de Kamer.

De problemen binnen RDM heeft Defensie ertoe bewogen een extern onderzoek te laten instellen naar de financiële positie van de `doorstart' van de RDM-groep en SP in het bijzonder. De accountant constateerde deze week dat de financiële basis voor de doorstart van het Fennek-programma in Nederland ,,risicovol'' is en is gebaseerd op ,,niet reële veronderstellingen''. Zo heeft dezelfde firma KMW inmiddels laten weten ook andere defensieopdrachten, zoals werk aan het nieuwe kanon van de Koninklijke Landmacht, de Panzerhoubitze 2000, evenmin bij de RDM-groep te parkeren, zoals aanvankelijk voorzien. Defensie heeft daarom besloten de `doorstart' van de SP en RDM Technologies en Defense systems niet verder te ondersteunen. Hierdoor zal de afwikkeling van het programma toevallen aan de overgebleven partner, Krass Maffei Wegmann.