De overall is overal

Het is het nieuwste mode-item, ziet Lukas Keijser: een ouderwets werkmanspak – of een overall van een dure ontwerper.

Krakers droegen ze in paars, de Dolly Dots hadden ze allemaal in verschillende kleuren en bij de Wehkamp waren ze te krijgen in badstof: overalls of `jumpsuits', zoals ze in de jaren tachtig heetten.

De moeder van styliste Paskalle Kruyssen (32) droeg ze ook: ,,Ze had ze altijd aan in huis, dat vond ze fijn.'' Zelf heeft ze tegenwoordig verschillende exemplaren. De eerste, een hemelsblauwe, kocht ze een jaar of acht geleden bij de Bouwmarkt, inmiddels bezit ze overalls van onder meer Adidas en van de Belgische ontwerper Walter van Beierendonck, in jeans. Paskalle haalt ze uit de kast als ze niet weet wat ze aan moet trekken: ,,Dan ben je met één ding klaar.'' Nadeel: bij het uitgaan vragen ze altijd of je er iets onder aan hebt.

In het nachtleven zien we steeds meer overalls. Op straat en in winkels ook. Bij Mango hangen modellen zonder mouw en zelfs Chanel heeft ze in de collectie, in een gewatteerde skipak-achtige uitvoering. Verder hangt het Waterlooplein in Amsterdam er vol mee. Kunstenaar Sebastiaan Duong (32) vond daar zijn witte exemplaar voor 2 euro 50 in een berg kleding. Hij schafte het pak aan omdat het een mode-item is, én sexy.

Eigenlijk heb je nu overalls voor elk genre, vertelt Paskalle. Voor hip hop, huisvrouw of alternatief. De truc is de combinatie: pump of cowboylaars, gymp of witte motorlaars. De overalls van nu zijn ook anders dan die van toen, signaleert ze. We zien er geen dunne riempjes meer omheen, wel touwtjes, of er zit elastiek in om de taille te benadrukken. Op het pak van ruimtelijk ontwerper Marcel Schmalgemeijer (35), dat hij in de Bijenkorf kocht en dat volgens hem zit ,,als een hansopje dat baby'tjes dragen'', zijn bijvoorbeeld overal grote zakken genaaid. Ook nieuw: de bovenkant kan eraf geritst worden. ,,Handig als je moet poepen'', zegt hij.

Maar hedendaags hoeft niet per se. Kunstenaar Sara van der Heide (27) heeft een zwart oldskool werkmanspak. Niet dat ze er in schildert: ,,Het is veel te warm en als je gaat zitten, is het onhandig.'' Ze kocht haar overall omdat ze hem stoer vond en ook `totaal lomp': ,,Ik word niet zo snel geassocieerd met zo'n lomp pak, dus als ik het aandoe is het wel grappig.'' Haar overall is een beetje te wijd. Dat maakt het baggier, zegt Paskalle, en dat is goed.

Zij voorspelt trouwens dat we volgend jaar een model krijgen met korte pijpen: ,,Lijkt me helemaal te gek met naaldhakken. Ik denk dat ik er zelf maar vast één ga afknippen.''

    • Lukas Keijser