De bank fungeert als kop van jut

Mijn tante woont al vijftig jaar in Zweden. In 1960 kocht ze aandelen Koninklijke Olie. Ze is 85 jaar, wil haar geld weggeven aan familieleden en sprak daarom met een bankadviseur. Die adviseerde om haar aandelen te verkopen en de opbrengst in obligaties te steken. Dat deed ze.

Vervolgens moest ze in Zweden over de koerswinst (sinds 1960) belasting betalen. Dat kost haar duizenden euro's. De adviseur vroeg haar niets en hield ook geen alternatieven voor. Volgens mij is koerswinst in Nederland vrij. Is het indienen van een klacht bij de bank succesvol?

(H. van de H.)

U bent een van de vele Nederlanders die meent dat je alles op de bank kunt afschuiven en zelf nergens verantwoordelijk voor bent. Uw tante is toch zelf verantwoordelijk voor haar aangifte? De bank hoeft geen gratis belastingadviseur te spelen.

Verder vertelt u niet wat de formele relatie is tussen de bank en uw tante en welke vragen zij de adviseur stelde. Zij lijkt mij belastingplichtig in Zweden en valt dus qua koerswinst onder het stelsel daar, niet onder de Nederlandse wet. Klagen heeft, uitgaande van uw relaas, geen enkele zin.

    • Adriaan Hiele