`De as van Nederland is sterker'

Ralf Edström en Stefan Pettersson kijken vanavond met belangstelling naar het duel Nederland-Zweden. De voormalige Zweedse internationals van respectievelijk PSV en Ajax somberen over de Zweedse kansen. ,,Geen enkele speler van Zweden zou bij Oranje in de basis staan.''

Met veel plezier denkt Ralf Edström terug aan de eerste interland die hij meemaakte als radioverslaggever voor het Zweedse station SR. De 51-jarige Edström, negentienvoudig international, had zojuist zijn loopbaan beëindigd en was in de journalistiek beland. ,,Ik mocht meteen naar Utrecht, voor het oefenduel Nederland-Zweden. Het was het debuut van Ronald en Erwin Koeman in Oranje, maar veel plezier beleefden ze daar niet aan. Zweden won vrij eenvoudig met 3-0.''

Edström is nog steeds actief als verslaggever voor SR. Met uitzondering van het EK in 1988 in toenmalig West-Duitsland volgde hij alle grote toernooien van dichtbij. In Nederland staat Edström bij veel oudere voetballiefhebbers nog altijd te boek als de technisch vaardige en kopsterke spits van PSV, waarvoor hij van 1973 tot 1977 uitkwam.

Edström werd met de Eindhovenaren twee keer landskampioen en won tweemaal de Nederlandse beker. In 112 duels scoorde hij 55 keer. ,,Ik heb een geweldige tijd gehad in Eindhoven'', zegt Edström in vlekkeloos Nederlands vanuit Lissabon. ,,Ik ben gaan houden van het Nederlandse vleugelspel. Als Dick Advocaat vanavond gewoon 4-3-3 speelt, gaat Nederland door naar de halve finale. Dan moet hij wel Robben laten staan. Die wissel tegen Tsjechië was schandalig, op de perstribune keken de buitenlandse journalisten elkaar verbijsterd aan.''

Edström is niet positief over het spel van Zweden tijdens het EK in Portugal. ,,De ploeg heeft in totaal één uur goed gespeeld, voor de rest moest het elftal het hebben van bevliegingen van Henrik Larsson en Zlatan Ibrahimovic. Zweden voetbalt te verdedigend, het begint pas te lopen als Larsson vanaf het middenveld komt en Zlatan voorin wordt gesecondeerd door Marcus Allbäck. Vooral op de backposities is de ploeg kwetsbaar, daar staan namelijk spelers op een voor hen onnatuurlijke plek geposteerd.''

Zweden wacht al jaren op internationaal succes. In 1992 (EK in eigen land) en 1994 (WK in de Verenigde Staten) bereikte de ploeg de halve finale van een groot toernooi. Het tien miljoen inwoners tellende land kent slechts 215.000 geregistreerde voetballers. De Allsvenskanliga, de Zweedse competitie van veertien clubs, is niet bijster sterk en kampioen Djurgardens IF kon de laatste jaren geen potten breken in Europees verband. Het laatste Europese clubsucces dateert uit 1987, toen recordkampioen IFK Göteborg de UEFA Cup veroverde.

In de selectie van Göteborg speelde destijds aanvaller Stefan Pettersson, die een jaar later naar Ajax verhuisde. In Amsterdam groeide de bescheiden Zweed bij de Ajax-supporters uit tot een populaire speler, die met zijn kenmerkende speelwijze (met de rug naar het doel en sterk in de combinatie) ook voetbalkenners kon bekoren.

De 41-jarige Pettersson scoorde in 197 duels honderd maal en werd aanvoerder van Ajax, waarmee hij tweemaal het kampioenschap en één keer de KNVB-beker won. De dertigvoudig international van Zweden werkt tegenwoordig voor een evenementenbureau en een kunstgrasimporteur in Stockholm. Net als Edström verwacht Pettersson niet dat de Zweden het Nederlands elftal vanavond uitschakelen. ,,De as van Nederland is sterker dan die van Zweden. Wij hebben Mellberg, Linderoth en Larsson, jullie Stam, Davids en Van Nistelrooy. Dat zegt toch genoeg? Geen enkele speler van Zweden zou bij Nederland in de basis staan.''

Ook Pettersson verwacht dat succesvol vleugelspel een zege van Nederland inleidt. ,,Robben is een van de grootste talenten van Europa, terwijl Van der Meyde en Overmars veel dreiging in hun acties hebben. De Zweedse backs komen ongetwijfeld in de problemen. Onze ploeg moet proberen uitzicht te houden op een gelijkspel, dan kan Oranje nerveus worden en slaat misschien de twijfel toe. Maar als ik de reservebank van het Nederlands elftal bekijk, vervliegt mijn hoop. Makaay en Van Hooydonk kunnen relatief eenvoudig een beslissing forceren.''

Pettersson en Edström genieten van het bij vlagen aantrekkelijke en aanvallende voetbal in Portugal. Moeiteloos sommen ze hun favoriete spelers op. Pettersson: ,,De Engelsman Wayne Rooney en onze eigen Henrik Larsson.'' Edström: ,,Ik kies voor Troianos Dellas van Griekenland, de Duitser Philipp Lahm, de Tsjech Pavel Nedved, onze eigen Zlatan Ibrahimovic en natuurlijk Arjen Robben.'' Met een grijns: ,,En vanavond uiteraard geen succes gewenst.''

    • Marcel Abrahams