Boycot

Het blad `Clinics in Occupational and Environmental Medicine' zucht onder een boycot. Daardoor gaat een themanummer over gezondheidsproblemen in de halfgeleiderindustrie niet door. Alle aangezochte auteurs hebben hun bijdragen ingetrokken.

Deze drastische maatregel volgt op de weigering van uitgever Elsevier om een artikel van epidemioloog Robert Clapp van Boston University te plaatsen. Daarin staat dat abnormaal veel medewerkers van de halfgeleiderfabrieken van IBM overlijden aan diverse vormen van kanker en andere ziekten. Clapp baseert zich daarbij op gegevens die IBM zelf op bevel van een rechtbank in Californië overlegde in een proces van zieke werknemers tegen de computergigant.

De halfgeleiderindustrie is de laatste jaren nogal in opspraak omdat het er ongezond werken is. Alleen al tegen IBM lopen momenteel meer dan 250 rechtszaken van (ex)medewerkers. Zij wijten hun klachten aan de zuren en dampen van organische oplosmiddelen waar ze jarenlang mee en in werkten.

Volgens Elsevier is het artikel geweigerd omdat het geen overzichtsartikel was, maar origineel onderzoek. Joe Ladue, hoogleraar arbeidsgeneeskunde in San Francisco en samensteller van het themanummer noemt dit in de Observer van 20 juni nonsens. Ook spreken Elsevier en IBM tegen dat de computerfirma de hand in de weigering had. Ladue vindt het echter verdacht dat het stuk vrijwel meteen nadat het was ingeleverd werd afgewezen, ondanks het positieve advies van vakgenoten die het op zijn wetenschappelijke merites beoordeelden.

    • Huup Dassen