Afscheid van groep 8

In de rubriek `Uit de school geklapt' wordt de blik gericht op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: afscheid van groep 8

Nog een paar dagen en dan is het schooljaar voor groep 8 van de CNS-basisschool Caveljé in Ede voorbij. In de aula van de school staat het decor voor de eindmusical al opgesteld. ``Ik ben behoorlijk zenuwachtig'', vertelt leerling Charissa Ploeg. ``Ik moet een baby spelen met een luier aan, dat heb ik nog nooit gedaan.''

Na de musical heeft groep 8 vakantie. ``Het is wel heel vreemd. Nu zijn we nog de oudsten van de school en na de vakantie in één keer de jongsten'', zegt haar vriendin Lisa Harmsen. Ook Charissa lijkt het gek om naar de middelbare school te gaan. ``Als ik straks op de eerste dag al die grote mensen zie lopen, dan voel ik me vet klein'', zegt ze.

Klasgenoot Jouke de Boer denkt niet dat hij gepest zal worden op de middelbare school. ``Ik ben best lang, met schoenen aan wel 1,80 meter. Ik denk niet dat oudere leerlingen door zullen hebben dat ik brugger ben.'' Hij ziet meer op tegen het huiswerk dat hij straks moet maken. ``Dat is volgens mij heel veel werk en daar heb ik niet zoveel zin in.''

Het meeste gaat hij zijn meester Herman missen. ``Hij is de leukste van allemaal. Onze meester heeft humor en is niet zo serieus als al de anderen.''

Lisa: ``Op de middelbare school heb je verschillende leraren en een mentor. Dat lijkt me maar stom. Ik heb liever gewoon één meester.'' Charissa is het niet met haar eens: ``Dat lijkt me juist leuk. Dan kun je klieren bij elke meester, want na een uur ga je toch alweer weg.''

De basisschoolleerlingen zijn niet bang dat ze elkaar volgend jaar niet meer zien. ``Bijna iedereen heeft msn op de computer, dus kun je met elkaar blijven chatten. Dat doe ik nu ook al bijna elke avond'', zegt Charissa. Haar vriendin Lisa knikt: ``Met een webcam kun je elkaar op de computer zien en sommigen hebben zelfs een microfoon zodat je met elkaar kunt praten. Dat komt wel goed.''

    • David Haakman