Achilleshiel

Het duel tussen Portugal en Engeland volgde ik via een groot scherm op een pleintje in Coimbra. Wat een belevenis! Portugese voetballiefhebbers zijn plezierige mensen. Ze gunnen een ander ook wat. De Nederlandse voetbalfans hebben de neiging te overdrijven. Maar ze zijn niet natuurlijk niet zo grimmig als supporters van Ajax of Feyenoord.

Nu dus de Zweden. Ze waren hartstikke blij dat ze niet tegen Tsjechië hoefden te spelen. Ze hebben in Ibrahimovic en Larsson natuurlijk twee goede spitsen. Daar omheen zwermt Ljungberg van Arsenal in een soort Nedved-rol. Hij vormt naar mijn idee het probleem voor Nederland. Ljungberg kan goed samenspelen met de spitsen. Advocaat zal iets moeten bedenken om hem af te stoppen.

De Zweden hebben een heel goede wedstrijdmentaliteit. Toch is het mijns inziens een elftal dat ons ligt. De Zweden hinken vaak op twee gedachten. Achterin hebben ze er een hekel aan om risico te nemen. De bal wordt vaak in de voeten geschoven van centrale verdediger Mellberg. Hij loopt dan tien meter en trapt de bal naar voren. Tussen de verdediging en de aanval gaapt bij Zweden een groot gat. Ze spelen niet zo compact als Tsjechië of Portugal. Er zijn dus voor Oranje altijd momenten om de spitsen aan te spelen of de aanvallende middenvelder, waarschijnlijk Seedorf, te bereiken.

De Zweedse backs zijn niet blij met snelle vleugelaanvallers. Nu Edman van Heerenveen is geschorst zal Nilsson waarschijnlijk aan de linkerkant spelen en Lucic op rechts. De vleugelverdedigers blijven bij de Zweden altijd in hun positie staan als ze een snelle tegenstander hebben. Als ze rugdekking krijgen vanuit het centrum komt er meer ruimte voor Van Nistelrooy. Daarom zou ik voor de rechtervleugel van het Nederlands elftal kiezen voor de snelheid van Overmars.

In het centrum van onze defensie komt Ibrahimovic waarschijnlijk op Stam te staan en zou je moeten overwegen Heitinga tegen Larsson te laten spelen. Larsson duikt voor Nederland aan de rechterkant op en daarom moet je hem niet laten dekken door een linkspoot. Ibrahimovic zal voor Oranje wat aan de linkerkant spelen. Hij voetbalt heel aardig, maar levert net als bij Ajax veel ballen in. De kracht van de Zweden is dus ook hun achilleshiel. Larsson verzet wel ontzettend veel werk voor Ibrahimovic.

De Zweden hebben een dag langer gehad om te herstellen van de groepswedstrijden. Maar het Nederlands elftal verkeert nog in een euforische stemming. Na het duel met de Letten zag je dat ze onvoorstelbaar blij waren met het bereiken van de kwartfinales. De Letten maakten op mij een vermoeide indruk. Ze waren waarschijnlijk al blij met de resultaten in de eerste twee groepswedstrijden. Door de aanwezigheid van Frank de Boer was de opbouw beter verzorgd.

De vleugels van Oranje waren goed bereikbaar. De voorzetten van rechts waren echter slecht. Rechtsbuiten Van der Meyde mist nog steeds het overzicht. Dat was een stuk beter verzorgd toen hij vervangen werd door Overmars. Het viel me verder wel op dat als de bal voor het doel kwam, alleen Van Nistelrooy daar verscheen. Seedorf zou dan vaker moeten aansluiten. Toch liep het meer geolied bij het Nederlands elftal. De rolverdeling op het middenveld is een stuk duidelijker geworden. Dat komt ook omdat Cocu beter is gaan spelen.

Mocht Nederland de halve finales halen dan volgt er natuurlijk een fantastische wedstrijd tegen Portugal in Lissabon. Dat wordt voor Oranje een moeilijk verhaal. Het nadeel voor de Portugezen is dat ze weinig kansen creëren. De doelpunten ontstaan uit de kluts of door een kopbal. Deco, Ronaldo en Figo hebben de neiging veel met de bal te lopen. Maar Eusebio is een belangrijke inspirator langs de kant. Dat zag je bij de strafschoppen. Hij had absoluut oogcontact met doelman Ricardo en dat hielp.

    • Foppe de Haan