48 uur in Dubai

Even naar een echt zonnig land? Joost Brantjes ging geld uitgeven in de Emiraten.

WAAROM NU GAAN?

Iedereen die een weekend of weekje gegarandeerde zon zoekt, zich niet schuldig wil voelen over het gemist hebben van alle aanwezige cultuur en iedereen die een keer wat anders wil dan Lanzarote of Hurghada, doet er goed aan aan Dubai te denken. Tijdschriften en reis- of glamourprogramma's noemen telkens weer de obligate zevensterrenluxe van het Burj al Arab Hotel, maar ook voor normale stervelingen zonder miljoenen op de bank liggen de Emiraten binnen handbereik. Jarenlang zat het grootste probleem in de vliegtickets, maar nu steeds meer maatschappijen naar de Golf vliegen wordt door de toenemende concurrentie de prijs van een ticket steeds lager. De afgelopen winter was het al mogelijk om een lijndienstvlucht naar Dubai te boeken voor 340 euro. En landen in Dubai is feest van efficiëntie. De douane stelt niets voor. In tegenstelling tot de meeste andere Arabische landen, is men in de Emiraten slim genoeg om mensen bij aankomst eenvoudig naar binnen te stempelen, zonder kostbare en tijdrovende visa.

ETEN EN DRINKEN

De grote aantallen buitenlandse gastarbeiders maken dat je in Dubai alle keukens kunt vinden, van Iraans tot Italiaans, van Libanees tot Indiaas. Alle grote ketenhotels hebben minstens drie verschillende restaurants. Ga je in Nederland zelden naar een hotel om te eten, in Dubai aarzel je niet, want alleen in de Hiltons en de Intercontinentals wordt desgewenst alcohol bij de maaltijd geserveerd. In alle gewone restaurants in Deira kun je niets sterkers krijgen dan vruchtensappen of Mecca Cola.

ZIEN EN DOEN

De verplichte bezienswaardigheden van Dubai zijn op de vingers van een hand te tellen. Het Dubai Museum laat met verklede etalagepoppen interactief zien hoe de stad van dorp in de woestijn tot happening metropool is verworden. Verder kun je een boottocht maken over de Dubai Creek bij zonsondergang, wanneer de laagstaande zon de wolkenkrabbers in een gouden gloed hult. De moskeeën zijn talrijk, maar geen ervan kan in de schaduw staan van de gebedshuizen van Kairo of Isfahan.

GELD UITGEVEN

Maar naar Dubai ga je natuurlijk niet om een weekendje of week cultuur te doen. Naar Dubai ga je voor de stranden en voor het shoppen. Dat laatste begint al op het vliegveld: ook na het landen kan nog taxfree worden gewinkeld. Voor je bagage op de lopende band arriveert, kun je op die manier vast twee sloffen sigaretten voor 10,55 dollar kopen of Hermès-producten tegen een fractie van de prijs die ze bij de tussenlanding op Milano Malpensa vroegen. En waar anders dan in Dubai vind je een winkelcentrum dat zo groot is dat Ikea slechts een van de huurders is? Alle grote namen zitten er en vooral tijdens het Dubai Shopping Festival (volgend jaar van 15 januari tot 14 februari) is het niet moeilijk om van je dirhams af te komen. Het festival met kortingen tot 90 procent trekt meer dan twee miljoen bezoekers. In één maand tijd wordt meer dan een miljard dollar uitgegeven. Elke dag worden niet alleen kilo's goud verloot, ook gaan er eenendertig Rolls Royces de tombola in, zodat er dagelijks iemand met autosleutels blij gemaakt wordt.

BUITEN DUBAI

Mocht je onverhoopt geen Rolls winnen, voor 20 euro per dag huur je al een auto. Dat is wel zo handig met het beperkt aanwezige openbare vervoer. Benzine is vrijwel gratis en je kunt zo de andere Emiraten gemakkelijk bezoeken. Fujairah heeft mooiere stranden en is beter om te duiken, Al Ain brengt je naar de oase in de woestijn aan de grens met Oman en de stadsemiraten Sjarjah en Abu Dhabi hebben nog meer geld dan Dubai, maar zijn ook saaier. Abu Dhabi werkt er inmiddels aan wat seksiër te worden, maar de Corniche, een boulevard waar Cannes jaloers op zal worden, is nog niet klaar. Er wordt ook gewerkt aan de Sheikh Zayed moskee die van zo'n omvang en grandeur zal zijn dat vermoed mag worden dat het als 's mans mausoleum dienst zal gaan doen.

WAAR KUN JE SLAPEN?

Het openbaar vervoer vanaf het vliegveld is wel in orde. Op de parkeerplaats staat de bus klaar, vier maal per uur, 24 uur per dag. Voor nog geen euro word je naar Deira gereden, want daar zitten de goedkope hotels. Die zijn veel leuker dan de duurdere strandresorts vol schreeuwende kinderen en roodverbrande Russen. Let in Deira wel op, veel hotels vormen de afwerkplek van hoeren uit het Oostblok of uit Ethiopië. Bij het centraal gelegen Al Karnak Hotel echter waakt de Egyptische receptionist als een pitbull opdat er onder zijn dak niets onordentelijks gebeurt. Een kamer kost er 35 euro voor twee.

    • Joost Brantjes