11.444 stemmen blanco

Hoeveel Nederlanders stemden blanco tijdens de Europese verkiezingen twee weken geleden? Het anarchistisch collectief Eurodusnie in Leiden deed daartoe een oproep omdat het belang van een proteststem volgens het collectief groter was dan wegblijven.

,,Politici zullen wegblijven uitleggen als desinteresse'', zei David Vervoort van Eurodusnie kort voor de verkiezingen voor het Europees Parlement die in Nederland op 10 juni werden gehouden. Met flyers en posters en bij politieke bijeenkomsten probeerde Eurodusnie kiezers over te halen blanco te stemmen.

Maar vaststellen hoeveel mensen de `blanco-knop' op de stemmachine hadden ingedrukt, bleek moeilijker dan verwacht, zo vertelt Vervoort nu. De Kiesraad – die het aantal zetels per partij vaststelt – telt alleen de geldige stemmen (4.765.677 op 10 juni). Blanco-stemmen zijn gelijk aan ongeldige stemmen, en daarom niet nodig voor het vaststellen van de zetelverdeling, zo vertelt een woordvoerster van de Kiesraad desgevraagd.

Ook bellen met de Tweede Kamer en het Centraal Bureau voor de Statistiek leidde niet tot resultaat, zegt Vervoort: ,,Uiteindelijk hebben we gebeld met Nedap, de leverancier van de stemmachines en de software die de stemmen telt.'' 11.444 mensen stemden blanco. Het CBS kwam, na een verzoek van deze krant, woensdag met hetzelfde cijfer.

Vervoort is tevreden over het aantal blanco-stemmers. ,,Ons doel was niet om een zetel in het parlement te krijgen, maar om een signaal te geven.'' Wel denkt Eurodusnie erover een klacht in te dienen bij de Kiesraad, omdat blanco stemmen een legale optie is die vermeld zou moeten worden.

Ook in andere landen is moeilijk na te gaan of er blanco werd gestemd of de knop `none of the above' werd ingedrukt. Alleen Griekenland kwam met een officieel cijfer: 84.322 van de stemmers (1,4 procent) stemden blanco.