Uitheems toetje

Dat toetjes tegenwoordig uit potjes moeten komen vind ik een tragische ontwikkeling. Ze zijn te zoet, te kunstmatig van smaak en ze zitten stikvol met kleurstof, verdikkings- en conserveringsmiddelen en wat al niet meer. Ik kan het niet genoeg zeggen en schrijven: maak toetjes zelf en als daar geen tijd voor is, geef dan verse vruchten als besluit van een maaltijd. De schappen in de supermarkten puilen uit van allerlei onzin zoals bakjes met yoghurt waar een laagje jam op of onder de yoghurt zit. Zoiets kan 's winters toch ook zelf worden gemaakt met lekkere bio-yoghurt en een dot (zelfgemaakte) jam uit een pot. Nu er weer volop verse zachte vruchten verkrijgbaar zijn, is het zelf maken van eenvoudige toetjes met verse vruchten toch verre te prefereren boven die kant-en-klare mengsels met pseudosmaken waaraan slechts 1 procent vruchten is toegevoegd. Iedereen heeft tegenwoordig wel een blender, foodprocessor of keukenmachine. Die staat er toch niet alleen voor de show? Gebruik dat apparaat.

Bereiding: Snijd in de lengte van de manga's aan weerszijden van de pit (die in het midden zit) het vruchtvlees af. Kerf het vruchtvlees kruislings in, duw het van onderaf omhoog (alsof de vrucht binnenste buiten moet worden gekeerd) en snijd de blokjes vruchtvlees van de schil af. Pureer het vruchtvlees in een blender en vermeng met de yoghurt. Roer er voor een uitheems smaakje eens een beetje gemalen kardamom doorheen. Verdeel het over leuke bakjes en zet ze als daar tijd voor is even in de ijskast om door en door koud te worden.

Morgen: koude soep

    • Florine Boucher