The Datsuns

In een onwaarschijnlijke speling van het lot werd de Nieuw-Zeelandse retro-hardrockgroep The Datsuns in Engeland binnengehaald als next big thing na The Strokes. De grap duurde maar heel even, want de hevig door AC/DC beïnvloede rifferamarock van debuutalbum The Datsuns uit 2002 werd spoedig overtroefd door de nog veel vettere seventies-pastiche van The Darkness. Gevoel voor humor is het waar het Dolf de Datsun en zijn broeders aan ontbreekt bij de onvermijdelijke volgende stap, om een cd op te nemen met bassist John Paul Jones van Led Zeppelin als producer.

Op Outta Sight, Outta Mind nemen The Datsuns hun ouderwetse hardrock veel te serieus, zonder zich Led Zep-achtige uitstapjes naar andere genres of muzikaal experiment te permitteren. Nergens zijn ze meer zo hilarisch over the top als in hun beste nummer Motherfucker from hell van het debuut. Nu ze hun best doen om gewone, toegankelijke popliedjes zonder een spoortje ironie als What I've lost te maken, klinken ze niet anders of beter dan de eerste de beste pubrockband.

The Datsuns: Outta Sight, Outta Mind (Hell Squad/V2)

    • Jan Vollaard