Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Gesprek met de Canadese islamitische schrijfster Irshad Manji over haar boek The Trouble With Islam waarin zij de minderwaardige behandeling van vrouwen en de aanhoudende plaag van slavernij door islamistische regimes behandelt. Verder aandacht voor het al of niet weren van pedofielen in een Twentse gemeenten en een studiodiscussie over de hoge beloningen van ziekenhuisdirecteuren en managers in de gezondheidszorg. Ned.3, 22.55-23.32u.

DOCUMENTAIRE

Ultimate killers. Vijfde aflevering van een natuurserie over dieren en hun bijzondere eigenschappen. Vanavond over de kasuaris, neushoorn en cobra. Gisteren door Sander Voormolen in tv-vooraf besproken. Ned.3, 19.00-19.30u.

Recordings. In deze aflevering over smartlappen zingen buitenlanders in Nederland over bedrog. Ned.3, 20.00-20.17u.

Factor: Jongens, mannen, vaders. Reportage over het gevoelsleven van mannen. Twee jonge aankomende vaders – een is pas 15 – vertellen over hun verwachtingen van het vaderschap. Ned.1, 22.50-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gesprekken met regisseur Eddy Terstall producent San Fu Maltha en regisseuse Paula van der Oest over kwaliteit, kansen en vooruitzichten voor de 57 eindexamenstudenten van de Nederlandse Film- en Televisie Academie. Ned.3, 19.30-20.00u.

Villa BVD. Gasten zijn hoofdredacteur van Voetbal International Johan Derksen en cabaretier Bert Visscher. Tangomuziek van Danny Malando. RTL4, 22.40-23.45u.

SPORT

EK-voetbal. Voorbeschouwing en verslag van de tweede kwartfinale, tussen Frankrijk en Griekenland. Ruud Gullit analyseert de partij. Ned.2, 20.25-22.45u.

AMUSEMENT

Aspe. Eerste aflevering van een Belgische politieserie naar de boeken van auteur Pieter Aspe. De historische straten en grachten van Brugge vormen het decor van `speurneus' hoofdinspecteur Pieter van In. RTL4, 20.30-22.25u.

FILM

I Love Trouble (Charles Shyer, 1994, VS). Mengsel van romantische komedie en thriller. Jonge verslaggeefster Julia Roberts en gearriveerde columnist Nick Nolte zitten elkaar dwars bij research naar genetisch gemanipuleerde melk, maar zijn uiteraard voor elkaar bestemd. Net5, 21.35-23.55u.

Verboden te zuchten (Alex Stockman, 2000, België). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.10-0.50u., zwart-wit.

.The Crying Game (Neil Jordan, 1992, Engeland). Rijke, prachtig geconstrueerde film van de Ier Jordan is tegelijk een politieke thriller, een liefdesgeschiedenis en een verhaal over loyaliteit. Met Oscar bekroond scenario is onder meer vermaard om zijn verrassende plotwending. Ned.1, 23.22-1.10u.

.Scream (Wes Craven, 1996, VS). Succesrijke griezelfilm parodieert het subgenre van de Halloween-achtigen zonder zijn eigen horror-status te verloochenen. De tieners in Scream doen niets liever dan kijken naar de films waarin tieners vermoord worden in net zo'n keurig Amerikaans stadje als waar ze zelf wonen. MTV, 23.30-2.00u.

.To Kill a Mockingbird (Robert Mulligan, 1962, VS). Veelgeprezen adaptatie van roman van Harper Lee over raciale verhoudingen in het Alabama van de jaren dertig. Gregory Peck kreeg Oscar voor rol van advocaat die een van verkrachting beschuldigde neger verdedigt. Robert Duvall maakt ondertussen Pecks kinderen het leven zuur. Net5, 23.55-2.15u.

Over rozen (Remy van Heugten, 2004, Nederland). Korte eindexamenfilm van de Nederlandse Film- en Televisie Academie is een tragikomedie over een Indiase rozenverkoper in het Amsterdamse nachtleven. Ned.3, 0.00-0.23u.

Mamma, pappa, barn (Kjell-Ake Andersson, 2003, Zweden). Even bedaard als realistisch drama over jonge vader die betwijfelt of hij wel de juiste levenskeuzes heeft gemaakt. Ned.3, 0.23-2.00u.

RADIO

Kunststof. Gast is theatermaker Alain Platel. Hij praat over zijn stuk Wolf waarvoor drie opera's van Mozart de basis vormden. Aan de voorstelling doen 12 dansers, 14 honden, 20 musici en 3 zangeressen mee. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Jan Beutener een aflevering in de serie over grafstenen. Voorts het tweede deel over de Argentijnse tango en een gesprek met de schilder David Kouwenaar (83). 747AM, 21.04-23.00u.