Suikersector vreest Europese hervorming

De aandelenkoersen van grote suikerverwerkende bedrijven in Europa zijn gisteren fors gedaald. Dat gebeurde nadat meer bijzonderheden van een ingrijpende wijziging van het Europese subsidiestelsel voor suiker waren uitgelekt.

Ofschoon de intentie van eurocommissaris Fischler (Landbouw) al langer bekend was, reageerden beleggers geschokt. Het aandeel van CSM (samen met Suikerunie de belangrijkste Nederlandse producent) daalde met 2,61 procent. De grote Duitse suikerproducent Südzucker zag de koers fors dalen, met 6,73 procent. Het Britse Tate & Lyle daalde met 3,83 procent, terwijl gisteren de Europese beurzen als geheel hoger sloten.

Suiker is het meest beschermde landbouwproduct in Europa. Fischler liet vorig jaar september al weten de hoge suikersubsidies en -quota's van de Europese Unie te willen aanpakken. Daartoe zou onder meer de huidige garantieprijs van 632 euro per ton suiker tussen 2005 en 2007 met ongeveer een derde moeten worden verlaagd. Het productiequotum voor Europese suikerbedrijven zou in stappen dalen van 17,4 miljoen ton per jaar tot uiteindelijk 14,6 miljoen ton, zo blijkt uit de gisteren via de Financial Times uitgelekte cijfers, die werden bevestigd door een woordvoerder van Fischler. De hoeveelheid gesubsidieerde exportsuiker zou moeten inkrimpen van 2,4 miljoen ton per jaar tot 400.000 ton.

Suiker is het laatst overgebleven product binnen de gezamenlijke landbouwpolitiek van de Europese Unie waarvoor nog een beschermend `regime' geldt. Voor zuivel, vlees en graan kwamen de Europese landbouwministers vorig jaar drastische hervormingen overeen, waarbij inkomenssteun voor boeren voor een belangrijk deel werd ontkoppeld van de productie.

De Europese landbouwsubsidies staan bovendien onder druk van de onderhandelingen in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Met name ontwikkelingslanden klagen erover dat hoge Europese subsidies leiden tot oneerlijke concurrentie op de wereldmarkt. Terwijl een Europese suikerproducent al jaren 632 euro per ton ontvangt, bedraagt de gestaag dalende prijs op de (vrije) wereldmarkt voor suiker nu 210 dollar (173 euro) per ton. De grote suikerproducent Brazilië (waar rietsuiker onder meer wordt gebruikt voor de productie van de autobrandstof ethanol) heeft bij de WTO een klacht ingediend tegen de Europese suikerpolitiek.

Midden volgende maand hoopt Fischler zijn plannen door de Europese Commissie te loodsen. Daarna moeten de Europese landbouwministers zich uitspreken over dit gevoelige dossier.

In een verklaring wijst het Platform Toekomst Suiker, waarin producenten CSM en Suikerunie samenwerken, de plannen ,,op een aantal hoofdpunten scherp af''. Volgens een woordvoerster is men vooral geschrokken van de omvang van de nu voorgestelde prijsverlaging. ,Dit is echt bedreigend voor de suikerindustrie'', aldus de woordvoerster. In de verklaring hekelt het Platform bovendien het ontbreken van ,,een helder toekomstperspectief'' op de lange termijn. Over een voorgestelde nieuwe opkoopregeling en specialisatie binnen Europa is het Platform positief gestemd.