Stad van melkpakken en wc-rollen

Stel je eens voor: je knutselt wat met papier, verf en lege melkpakken. Dan ineens lijkt wat jij gemaakt hebt veel op de gebouwen die een beroemde architect ooit maakte.

Dat gebeurde de kinderen van groep 3, 4, 5 en 6 van basisschool De Vierambacht in Rotterdam. Hun zelfgemaakte fantasiestad mag de hele zomer in een echt museum staan.

,,Hee, dan kunnen we de kunstwerken verkopen en veel geld verdienen'', bedenken Maria, Merve, Mounir en Stanley uit groep vijf. Zij zijn vier van de kinderen die de stad hebben gebouwd en ze mogen even uit de les om een rondleiding te geven. Maar nee, verkopen lijkt ze toch geen goed idee. ,,Geld raak je weer kwijt, dit niet'', bedenken ze.

Een half jaar lang hebben de kinderen aan de stad gewerkt. Ze noemden het Kunst In de Klas (KIK). Het was erg leuk en spannend, vinden ze. Vorige week was het af, en mochten alle ouders in de gymzaal komen kijken. Het is heel mooi geworden. Je kunt rondwandelen tussen paars en roze wolkenkrabbers van soms wel anderhalve meter hoog, huizen en winkels. De gebouwen zijn gemaakt van allerlei spullen die je normaal gesproken zo in de prullenbak gooit: ijsstokjes, toiletrollen, dozen, gebruikt inpakpapier en lege hagelslagpakken.

Twee echte knutselaars, of eigenlijk kunstenaars, Michiel Deijmann en Ilse Kauffmann, hebben de kinderen geholpen. Zo stapten ze vaak op de fiets om op straat kartonnen dozen te zoeken. Als je goed kijkt kun je zien wat voor gebouwen er staan. De toren waar met koeienletters de namen Boris, Maud en Shakira opstaan is natuurlijk een muziekwinkel, vertelt Maria. Die met Nike en Puma is een dure merkenwinkel. ,,Voor de merkgekken'', zegt Merve. Op de gevel van de Bristol staat Voordeelkleding voor 5 euro!

Toevallig heeft een museum in Rotterdam, de Kunsthal, deze zomer een tentoonstelling waar de gebouwen van meneer Friedensreich Hundertwasser in het klein te zien zijn (schaalmodellen zijn dat). Hundertwasser werd geboren in Oostenrijk en toen hij groot was, werd hij architect. Een architect is iemand die gebouwen bedenkt. Hundertwasser was niet zomaar een architect. Hij hield niet van grijze gebouwen, hij bouwde ze liever zoals ze in sprookjes eruit zien: met veel kleurtjes en vreemde vormen. Zijn gebouwen kregen vaak hippe namen zoals Spleetooghuis en Terrashuis.

Omdat de stad van de kinderen zo op de gebouwen van hem lijkt, werden de knutselwerken vorige week vrijdag in een busje geladen en naar de Kunsthal gebracht. Daar staan ze nu, naast de modellen van Hundertwasser. Hoe heet de fantasiestad eigenlijk? Merve, Maria, Mounir en Stanley weten het niet. Stanley zegt: ,,Stanleystad!'' Maar kunststad zou ook een goede naam zijn, vindt de rest.

Als je de fantasiestad van De Vierambacht en de tentoonstelling van Hundertwasser wilt zien, kun je tot 4 september naar de Kunsthal gaan. Het adres is Museumpark, Westzeedijk 341 in Rotterdam, telefoonnummer 010 4400301. Open dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 17 uur. Je kunt ook met je hele klas naar de Kunsthal gaan. Je juf of meester moet dan bellen naar 010 4400300.

    • Lotte de Wit