Russische oliegigant Yukos benoemt nieuwe voorzitter

In een poging tot zaken te komen met de fiscus hebben de aandeelhouders van de Russische oliegigant Yukos Viktor Gerasjtsjenko gisteren benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur. De oud-directeur van de centrale banken van zowel de Sovjet-Unie als van de Russische Federatie wordt geacht een oplossing te vinden voor de enorme belastingschuld die Ruslands grootste olie-exporteur als een molensteen om de nek hangt.

De algemene aandeelhoudersvergadering nam ook het besluit algemeen directeur Simon Kukes te vervangen door de chef van de operationele afdeling van Yukos, de Amerikaan Steven Theede.

De wijzigingen in de top van Yukos komen in een moeilijke periode voor het bedrijf. Oprichter en grootaandeelhouder Michail Chodorkovski zit al sinds oktober vorig jaar in voorarrest op verdenking van fraude, verduistering en belastingontduiking. De rechtszaak tegen hem is onlangs gestart, maar zal nog maanden gaan duren. Bovendien moet de onderneming nog een belastingschuld van 3,5 miljard dollar (2,9 miljard euro) over het jaar 2000 betalen. Dat bedrag kan stijgen tot 10 miljard dollar als de belastingdienst zich ook over de jaren daarna gaat buigen.

Analisten beschouwen de verwachte benoeming van Gerasjtsjenko als een goede zet. Nadat het Kremlin herhaaldelijk heeft laten weten niet op het faillissement van Yukos uit te zijn, komt de centrale bankier op het juiste moment. Hij geniet het vertrouwen van de regering en wordt geacht betere toegang te hebben tot kringen waar de beslissingen vallen dan de weggestuurde Kukes.

Steven Theede, die al een leven lang in de olie actief is, zal zich waarschijnlijk niet erg actief gaan bezighouden met de besprekingen over de belastingschuld, maar zich concentreren op de operationele gang van zaken bij Yukos. Hij zal de politieke onderhandelingen overlaten aan Gerasjtsjenko, zo verwachten analisten.

    • David Jan Godfroid