Prijzig

Natuurlijk hangt er aan het bereiken van de kwartfinales een fors prijskaartje. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat veel kosten niet voor rekening komen van de KNVB. Het peperdure golfresort in de Algarve, het stadion van Albufeira dat een nieuwe grasmat kreeg en oranje werd geverfd, de cavalerie die steeds moet uitrukken om nieuwsgierige vakantiegangers en journalisten weg te jagen bij besloten trainingen, de rechercheurs in burger die voor de bewaking zorgen, de politie die lege kofferbakken controleert van journalisten, de vliegreizen naar de speelsteden, de luxe appartementen voor de spelersvrouwen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als een van de weinige deelnemers van het mega-evenement gaat de KNVB waarschijnlijk niet veel verdienen aan het toernooi. Dat zal anders zijn bij de commercie. Voetbal is big business, maar dan moet je wel winnen. Eergisteren was er een gerucht dat sponsors van Oranje een winstpremie aan de Tsjechen beschikbaar zouden hebben gesteld. Bild smulde er al van. Niets mis mee hoor, zei de verslaggever. Het zou een logisch gebaar zijn, maar niet erg Nederlands.

    • Erik Oudshoorn