Premier Polen mag regeren

De Poolse premier Marek Belka heeft gisteren alsnog het vertrouwen gekregen van de Sejm, het Poolse parlement. Daarmee komt een voorlopig einde aan een drie maanden durende politieke crisis.

Belka kreeg gisteren 236 stemmen in het 460 zetels tellende parlement, genoeg om vervroegde verkiezingen in augustus af te wenden. Doorslag gaven de 33 stemmen van de SDPL, een partij die zich eerder dit jaar heeft afgesplitst van de sociaal-democratische SLD. De SDPL heeft bedongen dat de premier zich in oktober opnieuw zal onderwerpen aan een vertrouwensvotum.

Belka beseft dat zijn meerderheid van zes zetels in de Sejm fragiel is. ,,Elke vraag en elke kwestie zal mobilisatie vereisen'', zei hij. Hij wordt onder meer gesteund door een handvol onafhankelijken en een groepering van zeventien parlementariërs die uit andere partijen zijn verbannen. De SDPL zal Belka alleen steunen in economische kwesties. Polen heeft als gevolg van de crisis nog steeds geen begroting voor volgend jaar.

Voor de stemming somde Belka vijf prioriteiten van zijn regering op: het terugdringen van de torenhoge werkloosheid (20 procent), het hervormen van de gezondheidszorg, het succesvol afronden van de Poolse militaire missie in Irak, het vergroten van transparantie bij staatsbedrijven en het saneren van de overheidsbegroting. Polen heeft een begrotingstekort van zes procent, ver boven de Europese norm van drie procent.

Zelf geldt Belka als een integere technocraat, maar hij gaat gebukt onder de affaires binnen zijn partij, die leidden tot de val van de vorige regering. Belka beloofde gisteren een betere scheiding aan te brengen tussen staatsbelangen en partijbelangen, onder meer door het aantal overheidsbenoemingen bij staatsbedrijven terug te dringen en openbaar te maken.

In mei lukte het Belka niet om het vertrouwen van de Sejm te winnen. Kleine partijen en onafhankelijken die toen tegen hem stemden, stemden gisteren vóór, omdat ze vrezen bij vervroegde verkiezingen de kiesdrempel niet te zullen halen. Die vrees is aangewakkerd door de Europese verkiezingen van vorige week, die duidelijk hebben gemaakt dat het politieke landschap bij parlementsverkiezingen volledig zal veranderen. De regerende SLD eindigde als vijfde, en kreeg maar vijf van de 54 Poolse zetels in het Europese Parlement.