Pas verschenen

Bernlef: Kiezel en traan. Querido, 80 blz. €17,95

`Waarom zoveel betaald/ voor een zo dunne bundel?// Om de afwezigheid van woorden/ om de aanwezigheid van een vermoeden// Je kijkt naar buiten en/ net als hier is daar niets/ dat het zwijgen wil verbreken.' Nieuwe dichtbundel van Bernlef die precies 10 jaar geleden de P.C. Hooftprijs ontving voor zijn poëtische oeuvre. Verder verscheen bij Querido Chocoladetranen (48 blz. €15,95), de vierde dichtbundel van Antoine de Kom (1956), Alles begjint by de dingen Alles begint bij de dingen (86 blz. €19,95), Friese gedichten van Theun de Vries, geselecteerd, vertaald en van een nawoord voorzien door Jabik Veenbaas, en Fietser naar niets (48 blz. €16,95) van Ad Zuiderent (1944).

Felisberto Hernández: Domeinen van het geheugen. Verhalen en Novellen. Vert. Mariolein Sabarte Belacortu en Arie van der Wal, Meulenhoff, 384 blz. €28,50

Vertaling van een groot deel uit het literaire werk van de Uruguayaanse pianist en schrijver Felisberto Hernández (1902-1964), de cultschrijver wiens experimentele verhalen, novellen en surrealistische verhalen in een kleine kring van ingewijden van hand tot hand gingen. Schrijvers als Italo Calvino (`Hernández is een schrijver als geen ander in Europa of Latijns-Amerika') en Gabriel García Márquez (`Als ik de verhalen van Hernández in 1950 niet had gelezen, was ik niet de schrijver geworden die ik nu ben') werden beïnvloed door Hernández.

Etgar Keret: Een goede daad per dag (Anihoe). Vert. Ruben Verhasselt. Anthos, 152 blz. €18,95

Bundel met korte verhalen van de Israëlische schrijver Etgar Keret (1967), de auteur die in Israël vooral onder jongeren razend populair is, en `niet alleen omdat hij eigentijds en ogenschijnlijk simpel schrijft', schreef Hilde Pach bij het verschijnen van Kerets eerste boek, `maar ook omdat ze zich herkennen in zijn absurde humor en zijn afkeer van zwaarwichtigheid. En het gevaar van oppervlakkigheid weet hij te bezweren door een constante melancholieke ondertoon' (Boeken, 25.05.01).

Cees Nooteboom: Bitterzoet. Honderd gedichten van vroeger en zeventien nieuwe. De Arbeiderspers, 190 blz. €15,–

Herdruk van de bloemlezing uit 2000 aangevuld met een cd waarop P.C. Hooftprijswinnaar Cees Nooteboom voorleest uit zijn poëzie.

Bob den Uyl: Het reizen vereist sterke zenuwen. Thomas Rap, 336 blz. €14,90

De redactie van de VPRO-gids spande zich in om het oeuvre van de Rotterdamse schrijver Bob den Uyl (1930-1992) levend te houden. Dit resulteerde in deze uitgave met een nieuwe selectie reisverhalen van `de koning van de sombere humor' en een jaarlijkse Bob den Uyl-prijs voor het beste reisverhaal. De Vlaamse journalist Rudi Rotthier ontving dit jaar de prijs voor zijn boek De koranroute.

Tennessee Williams: Het glazen meisje. Vert. Peter Abelsen. Contact, 192 blz. €19,90

Bundel korte verhalen van meervoudig Pulitzer Prize-winnaar Tennessee Williams (1911-1983), de man wiens toneelstukken Cat on a Hot Tin Roof en A Streetcar named Desire zo succesvol verfilmd zijn. `Meer nog dan in zijn toneelstukken is er in Williams' verhalen ruimte voor rauwe emoties. Ze zijn zelfs de fundamenten ervan' schrijft Nanne Tepper in de inleiding. `In een goed verhaal van Tennessee Williams stappen, betekent levenslange opsluiting'.

NON-FICTIE

Dirk Vlasblom: Papoea. Een geschiedenis. Mets & Schilt, 672 blz. €35,–

Op basis van veel archiefonderzoek gesprekken met ooggetuigen geschreven geschiedeis van Papoea, door cultureel antropoloog Dirk Vlasblom (1952), correspondent voor NRC Handelsblad in Indonesië.

Jan Mertens: Mijn leven als vakbondsman en politicus. Bewerkt door Arie Kuiper. Valkhoff Pers, 360 blz. €18,–

Bewerking van de autobiografische aantekeningen van de invloedrijke vakbondsman Jan Mertens (1916-2000). Mertens was een selfmade man uit Sneek die het tot voorzitter van het Nederlands Katholiek Vakverbond en tot staatssecretaris van Sociale Zaken in het kabinet Den Uyl bracht. Speekwoordelijk zijn de `200 van Mertens' geworden, de 200 mensen die volgens hem de economie van Nederland bepaalden.

Mark Kurlansky: 1968. Het jaar waarin alles anders werd. Vertaald door Rob Hartmans en Daphne de Heer. Anthos, 469 blz. €27,95

Journalist Kurlansky, eerder auteur van boeken over Zout (2002) en De kabeljauw (1999) laat zijn licht schijnen over het revolutionaire 1968, voor liefhebbers en haters van de jaren zestig nog steeds een kernjaar.