OM tilt zwaar aan bedreigen van Verdonk

Het Amsterdamse openbaar ministerie kan een levenslange gevangenisstraf eisen tegen de 22-jarige man die vorige week minister Verdonk in een radioprogramma heeft bedreigd.

Het OM heeft de man, die zijn dreigementen vorige week donderdag via RTV Noord-Holland uitte, niet alleen bedreiging van de minister ten laste gelegd, maar ook bedreiging van de gehele ministerraad.

Het OM doet een beroep op artikel 95a uit het Wetboek van Strafrecht, waarin staat dat iemand die de vergadering van ministers uiteenjaagt, of opzettelijk een lid van de ministerraad verhindert vrij en onbelemmerd zijn plicht te vervullen, gestraft kan worden met levenslange gevangenisstraf, of een tijdelijke straf van twintig jaar. Het artikel is voor het laatst toegepast door de rechtbank van Alkmaar in 1891.

Normaal staat voor een bedreiging `met enig misdrijf' een maximale gevangenisstraf van twee jaar. Is de bedreiging schriftelijk gedaan of wat inhoud of omstandigheden betreft ernstiger, dan staat er vier jaar voor. Volgens persofficier D. Kruimel van het Amsterdamse OM is de zwaarte van de aanklacht niet los te koppelen van gebeurtenissen in het verleden. De bedreigingen van Pim Fortuyn, die twee jaar geleden werd doodgeschoten, en later de bedreigingen van diverse Kamerleden, onder andere van de PvdA en GroenLinks.

Kruimel: ,,Zonder hysterisch te worden, moet je wel oog hebben voor die gebeurtenissen.'' Ze ontkent dat het OM onder druk van de politiek tot deze aanklacht is gekomen. Gisteravond verweten Kamerleden het Amsterdamse OM nalatigheid in de zaak van de twee activistes die minister Verdonk met ketchup besmeurden. Kruimel: ,,Niet wij, maar de rechter-commissaris heeft de verdachten in vrijheid gesteld.''

Inmiddels zitten de vrouwen weer vast, nadat het OM hoger beroep had ingesteld tegen de beslissing van de rechter-commissaris. De 22-jarige man die Verdonk bedreigde belde vorige week donderdagavond de tiplijn van RTV Noord-Holland. Hoofddirecteur D. Binnendijk van RTV Noord-Holland weet niet meer precies of de man direct is doorgeschakeld naar de redactie of later is teruggebeld. ,,In elk geval is hij tien minuten aan de telefoon geïnterviewd.''

De man heeft de minister niet concreet met de dood bedreigd, maar op de vraag van de interviewer wat hij van plan was als de minister niet binnen twee weken haar beleid wijzigde, antwoordde hij: ,,Er kan van alles gebeuren.'' Ook refereerde hij aan de moord op Fortuyn én aan de ketchupactivisten.

Twee minuten van het interview zijn uitgezonden in het journaal van zeven uur van de omroep. Binnendijk: ,,Of we het zouden uitzenden was een lastige afweging. Het kon ook een macabere grap zijn. Juist omdat hij refereerde aan het ketchupincident besloten we tot uitzenden.'' Direct na de uitzending heeft RTV Noord-Holland de politie ingelicht.