Noorse regering verbiedt staking

De Noorse regering heeft vandaag rigoureus ingegrepen in het sociale conflict over pensioenen in de Noorse olie-industrie. Zij heeft de strijdende partijen bindende arbitrage opgelegd, die moet voorkomen dat de hele olieproductie stil komt te liggen.

In een verklaring zegt de Noorse regering vandaag dat zij heeft ingegrepen omdat de staking en de productiestilstand ernstige consequenties zouden hebben voor de nationale economie en de reputatie van het land als betrouwbare olieleverancier. Noorwegen is de vierde olieproducent ter wereld, na Saoedi-Arabië, Rusland en Iran, en exporteert het merendeel van zijn productie.

Gisteren dreigden de werkgevers in de Noorse olie-industrie met het stilleggen van de hele productie, niet alleen van de olie, maar ook van aardgas, nadat de vakbonden door stakingen de productie van 450.000 vaten olie per dag op een totale olieproductie van 3 miljoen vaten per dag wisten stil te leggen en zij dit weekeinde dat wilden opvoeren tot 700.000 vaten olie per dag (een vat is 159 liter).

De Noorse minister van Arbeid, Dagfinn Hoeybraaten, zei vanmorgen tegen het Britse persbureau Reuters en het Amerikaanse persbureau AP dat de dreigende escalatie van het conflict ,,van grote economische invloed'' op het land zou zijn. Volgens de Noorse wet kan de regering via gedwongen arbitrage ingrijpen en moeten in dat geval de stakers weer aan het werk en de werkgevers afzien van ontslag van de stakers.

Het sociale conflict gaat tussen twee vakbonden aan de ene kant en de werkgeversorganisatie aan de andere kant. Twee andere vakbonden hadden wel ingestemd met het laatste bod van de werkgevers over de pensioenen van de werknemers en de veiligheid op het werk.

Het is niet voor het eerst dat een Noorse regering ingrijpt bij een sociaal conflict in de olie-industrie, die van vitale betekenis is voor het land en het bovendien tot een van de rijkste industrielanden ter wereld heeft gemaakt. Het gebeurde vier keer eerder.

Naar verwachting zal morgen de Noorse olieproductie weer zijn genormaliseerd. De staking begon een week geleden, toen op last van de twee weerspannige vakbonden 204 werknemers op olieplatforms in de Noordzee het werk neerlegden, een aantal dat geleidelijk werd opgevoerd tot 325.

Op de olieprijzen heeft het sociale conflict nauwelijks invloed gehad. In Londen stond de prijs van het toonaangevende Brent (olie uit de Noordzee) vandaag omstreeks het middaguur op 35,06 op dollar per vat, dat was 22 dollarcent lager dan de slotpijs van gisteren. Volgens olieanalisten had men op de termijnmarkten er al rekening mee gehouden dat de Noorse regering zou ingrijpen in het conflict.