Na TMF ook The Box van MTV

De Amerikaanse muziekzender MTV wordt alleenheerser met het permanent uitzenden van videoclips op de Nederlandse televisie. Dat is het gevolg van een Duitse overname door moederconcern Viacom, waarbij concurrent The Box betrokken is.

Viacom maakte donderdag bekend dat het driekwart van de aandelen van het Duitse Viva Media AG heeft verworven. Viva is onder meer eigenaar van de zender The Box. Het belangrijkste kanaal is evenwel Viva, dat in Duitsland de positie van MTV bedreigde.

MTV kocht in april 2001 alle aandelen van TMF, een andere muziekzender. Nadien kwam er een duidelijkere profilering van beide zenders. MTV ging zich met programma's als Newly Weds en The Trip meer richten op de oudere jongere, terwijl TMF vooral tieners ging aanspreken. The Box profileert zich als een regionale zender. Door verschillend stemgedrag kunnen in Enschede hele andere clips worden uitgezonden dan bijvoorbeeld in Den Haag.

Viacom is met een omzet van 26,6 miljard dollar (21,9 miljard euro) een van de grootste mediaconcerns ter wereld. Het bedrijf bezit ook zenders als CBS, VH1 en Nickelodeon en de filmstudio Paramount Pictures.