Na Ankara ook in Istanbul explosie

Vier mensen zijn gistermiddag in de Turkse stad Istanbul om het leven gekomen toen een bom in een stadsbus ontplofte. Eerder op de dag explodeerde een bom in de Turkse hoofdstad Ankara bij het Hiltonhotel. Daarbij verloor een politieagent een voet. De ontploffingen van gisteren worden algemeen gezien in Turkije als protest tegen het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Turkije en tegen de NAVO-top, die maandag en dinsdag in Istanbul plaatsheeft. Bush verblijft in het Hiltonhotel in Ankara voordat hij naar Istanbul gaat.

De aanslag in Ankara is, aldus de nieuwszender NTV, opgeëist door een links-extremistische groepering. Die van Istanbul is dat nog niet, maar de politie gaat er wel van uit dat er een verband is met die in Ankara. Bij de ontploffing in Istanbul kwam een vrouw om het leven die volgens de politie lid was van de links-extremistische DHKP/C-groep. Zij zou de bom bij zich hebben gedragen.

Zowel bij de explosies in Ankara als in Istanbul ging het om een zogeheten percussiebom. Zo'n explosief produceert in principe meer lawaai dan dat het schade aanricht, tenzij het, zoals bij de stadsbus in Istanbul, in een kleine, afgesloten ruimte ontploft. De politie gaat ervan uit dat de stadsbus niet het doel was van de aanslag en dat de bom per abuis bij het vervoer naar de plek van de eigenlijke aanslag tot ontploffing kwam.

Direct na de aanslag in Ankara liet minister van Buitenlandse Zaken Gül weten dat Turkije een ,,voldoende sterk en veilig'' land is. ,,Zulke incidenten gebeuren overal, in Londen, in Parijs, overal.'' Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Bush gewoon naar Turkije komt. Al die geruststellende woorden nemen niet weg dat vooral in Istanbul veel Turken zich zorgen maken over wat er de komende dagen zal gaan gebeuren.