Kwikbeeld moest weg

De Nederlandse beeldhouwer Jan van Munster is door de milieupolitie berispt omdat hij een werk heeft gemaakt dat kwik bevatte. Vorige week werd zijn installatie op last van de brandweer verwijderd uit de kerk van het Noord-Hollandse monumentendorp De Rijp. De kunstenaar nam daar deel aan een groepstentoonstelling van de Stichting Kunst op Kamers.

Van Munster maakt al ruim twintig jaar beelden over het thema energie, met materialen als graniet, zoutkristallen, neon en ijs. Zijn installatie in De Rijp bestond uit 49 gietijzeren zuiltjes, met aan de bovenzijde een ingegraveerde plus of min gevuld met enkele druppels kwik. Bezoekers, die vooral oog hadden voor de glas-in-loodramen van de kerk, schopten per ongeluk enkele zuiltjes om waardoor het giftige kwik op de vloer terechtkwam. De gealarmeerde brandweer nam direct maatregelen.

,,Er kwamen hier maanmannetjes binnen die met pincetten de vloer afspeurden'', vertelt Sonja Besselink, organisator van de tentoonstelling. ,,De kerk is dagenlang afgesloten geweest. Inmiddels hebben we een rekening van 2400 euro gekregen van het eco-bedrijf.'' Van Munster kan een fikse boete verwachten. Het is sinds 2000 bij wet verboden kwik in eigen bezit te hebben.

Nog een werk moest het veld ruimen. Het stond te dicht bij een nooduitgang.