`Irak zal verzet vermorzelen'

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi heeft gisteren gezworen aanhangers van Saddam Husseins regime en buitenlandse extremisten die volgens hem verantwoordelijk zijn voor het geweld van gisteren in verscheidene sunnitische steden, te vermorzelen. In totaal werden bijna 100 mensen gedood en honderden gewond bij een reeks aanvallen en aanslagen op vooral politiebureaus in onder andere de steden Mosul, Baqouba en Ramadi. Alleen al in Mosul vielen 62 doden.

Allawi sprak van ,,geïsoleerde incidenten'' die het werk waren van ,,lafaards''. Maar hij voegde daaraan toe de komende dagen, voorafgaand aan de machtsoverdracht op 30 juni, een verdere escalatie te verwachten ,,om het democratisch proces te verstoren''.

Interim-vicepresident Ibrahim al-Jaafari zei tegelijk dat een drastische verslechtering van de veiligheidssituatie zou kunnen leiden tot afkondiging van de noodtoestand of de staat van beleg. ,,In gevallen van uitzonderlijke uitdagingen hebben noodwetten hun plaats'', zei Jafafari, een shi'iet. De laatste dagen hebben verscheidene Iraakse leiders gezinspeeld op afkondiging van de noodtoestand of de staat van beleg.

Maar de de Amerikaanse autoriteiten, die ook na de machtsoverdracht een centrale rol blijven spelen in de beveiliging van Irak, lijken daar niet erg van gediend. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, merkte gisteren in een vraaggesprek met de Duitse krant Die Welt op dat zo'n maatregel de taak van de buitenlandse troepen in Irak gecompliceerder zou maken. Hij toonde zich verheugd dat Iraakse leiders hadden gezegd dat er geen concrete plannen daartoe bestonden. Daarbij erkende hij ,,de aard van de revolte die we in deze periode konden verwachten te hebben onderschat'', waardoor deze ,,een ernstig probleem is geworden''. Daarmee uitte hij zich somberder dan Allawi.

Vandaag werd er weer zwaar gevochten in de sunnitische stad Falluja, dat een bolwerk is van moslimextremisten. De gevechten in Falluja hebben de afgelopen twee dagen zeker zeven mensen het leven gekost. In Bagdad werd vandaag een Iraakse politieman gedood bij een bomexplosie in een woonwijk.