Het Asiel (5)

Tobias rent snel naar beneden. Voor het hok van Rintje en Henriette ligt de bewusteloze kat. ,,Als je haar riem losmaakt kan je de sleutelbos eraf halen!'' fluistert Rintje. ,,Maar als ze wakker wordt?'' vraagt Tobias. ,,Die komt voorlopig niet weer bij!'' zegt Rintje. ,,Maar schiet op, we moeten ook alle andere honden nog bevrijden!''

Met bibberende poten loopt Tobias naar de kat. Ze kreunt zo nu en dan, net alsof ze slaapt. Hij maakt de riem los en pakt de sleutelbos. ,,Ik heb hem! Maar welke sleutel is van jullie hok?''

,,Geef maar aan mij!'' zegt Henriette. ,,Ik ben altijd goed met sleutels!'' Ze steekt haar poot door de tralies en probeert een paar sleutels. Na de derde is het al raak. ,,Hoera!'' roept ze ,,We zijn vrij. Nu gaan we alle honden vrijlaten!''

Uit alle hokken komt geroezemoes. ,,Laat me vrij!... Ik wil eruit!... vergeet mij niet!...''

,Stil!'' roept Rintje. ,,Iedereen komt aan de beurt!'' Een voor een gaan ze langs de hokken. Henriette zoekt steeds de goede sleutel bij het juiste hok.

,,Laat mij maar zitten'', horen ze als ze bij het hok van een heel oud hondje aangekomen zijn. ,,Ik zit hier al bijna heel mijn leven, wat moet ik buiten doen als ik vrij ben?''

,,Doe niet zo gek!'' zegt Henriette. ,,We nemen je wel mee, je zal zien dat je het buiten leuk gaat vinden!''

Opeens klinkt er een bekende stem. Het is de kat. ,,Waar ben ik, ik heb zo raar gedroomd!'' horen ze haar zeggen.

,,Snel het hok in!'' roept Rintje. Alle honden glippen snel hun kooi weer in. ,,Ik droomde dat ik een klap op mijn hoofd kreeg en dat alle honden vrij waren!'' mompelt de kat.

,,Mevrouw, mevrouw, kunt u even hier komen?'' zegt Henriette met haar zieligste stem.

,,Wat moet je?'' sist de kat. ,,Ik heb hoofdpijn, val me niet lastig!''

,,Ik heb zo'n ontzettend dikke buik gekregen!'' zegt Henriette. ,,Ik voel me net een worstje.''

,,Hmmm, een worstje, dan is het tijd om je vrij te laten'', zegt de kat. ,,Dan ben je rijp voor de fabriek!''

Als ze de sleutel wil pakken schrikt ze. ,,Waar zijn mijn sleutels, mijn sleutels zijn weg!'' gilt de kat.

Op dat moment duwen Rintje en Tobias hun hok open en bijten in de poten van de kat. Ze valt voorover in de kooi. Snel geven ze haar een duw, en doen de deur achter haar dicht.

,,Zo! dan weet u ook eens wat het is om opgesloten te zijn!'' lacht Rintje.

,,Kom maar uit julllie hokken!''

Alle honden die al bevrijd waren rennen uit hun hokken. Rintje, Tobias en Henriette maken ook de laatste hokken open. ,,Hoera voor Rintje, Tobias en Henriette! Onze bevrijders!'' roepen de honden en in een lange rij verlaten ze het Asiel. ,,En in het vervolg goed opletten als iemand je lekkere hapjes aanbiedt!'' zegt Rintje. ,,Voor je het weet maken ze worstjes van je!''

EINDE.

Meer over Rintje op www.rintje.nl

    • Sieb Posthuma