Gezochte terrorist meldt zich bij politie Rotterdam

De Fransman die maandag bij verstek tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens betrokkenheid bij een aan Al-Qaeda gelieerde terroristische organisatie heeft zich gisteren zelf bij de politie in Rotterdam gemeld. Daar is hij aangehouden.

Dat heeft het openbaar ministerie in Den Haag gisteren bekendgemaakt. De 29-jarige Jerôme C. bevond zich tijdens de uitspraak door het Gerechtshof van Den Haag bij familie in Frankrijk, aldus zijn advocaat mr. I. Saey. Saey zegt dat C. na overleg met haar zelf de trein naar Rotterdam heeft genomen. ,,Hij is het niet eens met de uitspraak'', aldus Saey. ,,Maar hij beschouwde dit als zijn plicht.'' Tegen het arrest van het hof is C. inmiddels in cassatie gegaan.

In december 2002 sprak de rechtbank in Rotterdam Jerôme C. en drie medeverdachten vrij omdat ze louter op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waren aangehouden. Het hof keurde die arrestatie afgelopen maandag wel goed en veroordeelde C. voor deelname aan een criminele organisatie. Het hof stelt dat een `ambtsbericht' van de AIVD aanleiding mag zijn voor een strafrechtelijk onderzoek.

Volgens de rechters was C. betrokken bij de organisatie waarvan ook de tot tien jaar gevangenisstraf veroordeelde Tunesische ex-profvoetballer Nizar Trabelsi lid was. Trabelsi werd in een Afghaans trainingskamp van Al-Qaeda opgeleid met het doel een zelfmoordaanval te plegen op de Amerikaanse ambassade in Parijs of op een Belgische luchtmachtbasis.

Jerôme C. kende Trabelsi, leverde hem valse reispapieren en bracht hem vanuit Frankrijk naar Schiphol voor de reis naar Afghanistan. Behalve C. werd maandag de 32-jarige Algerijn Abdelghani R. veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Hij is voortvluchtig. Beide mannen zijn overigens niet Nederland uitgevlucht na hun vrijspraak in 2002, ze zijn uitgezet omdat ze zich illegaal in Nederland bevonden. R. moest terug naar Algerije, C. naar Frankrijk.

Volgens advocaat Saey heeft zij met haar cliënt overlegd wat hem te doen stond. C. zag er volgens haar tegenop door de Franse politie te worden opgepakt en in een Franse cel een maand te moeten wachten op de afloop van een uitleveringsprocedure. ,,Dat wilde hij absoluut niet. Hij is daar ooit verhoord en heeft daar onprettige herinneringen aan.''

Na de treinreis heeft C. een taxi genomen en is afgezet bij het politiebureau in Schiedam. ,,Daar moest hij vertellen wie hij was en wat er met hem moest gebeuren'', aldus Saey.