`Gevecht om Festival gewonnen'

Hoewel directeur Ivo van Hove, die morgen afscheid neemt van het Holland Festival, liever meer grote namen en eigen producties had willen brengen, kijkt hij tevreden terug op zeven jaar Holland Festival.

Dat zei hij vanmorgen in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Van Hove, die het festival vanaf 1998 heeft geleid, draagt zijn functie over aan Pierre Audi, artistiek leider van De Nederlandse Opera. Deze maakt in oktober zijn plannen bekend.

Het Holland Festival, dat zondag besluit met een concert van het Atlas Ensemble, heeft dit jaar 42.000 bezoekers getrokken, 2.500 minder dan vorig jaar. Volgens de directeur lag dit aan de concurrentie van het EK voetbal, en aan het iets geringere aanbod: 21 producties. De bezettingsgraad was gelijk aan vorig jaar: 80 procent. Het festival werkte met een budget van 4,3 miljoen euro, waarvan 2,6 miljoen bestond uit subsidie. Hoewel het festival bij de komende bezuinigingsrondes waarschijnlijk wordt ontzien, sprak zakelijk directeur Jacques van Veen zijn zorg uit over de dreigende teloorgang van Amsterdam als creatieve stad.

Van Hove ziet het internationale theater, het muziektheater en het integreren van kunstvormen als de speerpunten in zijn programmering. Hierover is hij redelijk tevreden, hoewel het hem spijt dat door geldgebrek niet meer grote producties kon programmeren en zelf kon produceren. Over het teruggebrachte muziekaandeel zei hij: ,,Over muziek heb ik moeten nadenken. Het was moeilijk om in het reeds gigantische aanbod een eigen richting te vinden.''

De laatste twee edities vond Van Hove het dichtste bij zijn ideale festival komen. De jaren 2001 en 2002 noemde hij `tropenjaren', doelend op de subsidieproblemen en het feit dat van verschillende kanten het bestaansrecht van het festival in twijfel werd getrokken. ,,We hebben het gevecht om het voortbestaan van het festival gewonnen. Daar ben ik heel fier op.''