Ex-chef Shell doorbetaald tot pensioen

Shell geeft zijn vertrokken president-directeur P. Watts een gouden handdruk van 1,58 miljoen euro. Dat heeft Shell, de Britse tak van het Nederlands-Britse Koninklijke/Shell Groep, vanochtend gemeld.

Maandag vergaderen de aandeelhouders van Shell en van Koninklijke Olie over het jaarverslag 2003 en de toekomst van de groep na de verlaging van de bewezen olie- en gasreserves in januari, het gedwongen vertrek van drie van de vijf groepsdirecteuren, waaronder Watts, en de interne en externe onderzoeken naar de gang van zaken.

Watts moest op 3 maart plotseling vertrekken. Met W. van de Vijver, de Nederlandse groepsdirecteur die verantwoordelijk was voor exploratie en productie en tegelijkertijd met Watts moest aftreden, is nog geen afvloeiïngsregeling overeengekomen, zei een woordvoerder van het concern vanochtend. ,,Daar wordt nog over gepraat.''

Watts en Van de Vijver ruzieden bijna twee jaar over de omvang van de reserves, zo bleek later uit de samenvatting van een rapport dat Koninklijke/Shell liet maken over de reservesverlaging. Beleggers reageerden woedend toen Shell de verlaging in januari meldde.

Watts krijgt zijn salaris (van 843.021 pond, in 2003) doorbetaald tot zijn reguliere pensionering in juni 2005, zo blijkt uit een persbericht van Shell. De gouden handdruk komt uit op 1.057.971 pond.

Watts krijgt geen bonussen meer uitbetaald, maar behoudt een deel van zijn aandelenopties, dat zijn kooprechten op Shell-aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Watts behoudt dankzij deze regeling in totaal ruim 2,8 miljoen opties, waarvan de looptijd wordt bekort tot maximaal vijf jaar. ,,Dit is in overeenstemming met het beleid om medewerkers die in gemeenschappelijk overleg het bedrijf verlaten hun opties te laten behouden'', zegt Shell in het persbericht. Shell becijfert dat de opties die Watts op dit moment kan uitoefenen 114.237,50 pond waard zijn.

Shell vermeldt verder dat Watts recht heeft op een pensioen ter waarde van 584.070 pond, waarvoor hij de afgelopen 35 jaar pensioenpremie heeft betaald.