Even inhouden bij aanloop penalty mag

Twee Portugezen bezondigden zich gisteren aan het `Van Basten-huppeltje': tijdens de aanloop voor de strafschop even inhouden om te kijken in welke hoek de keeper duikt. Zowel middenvelder Sabrosa Simão als aanvaller Cristiano Ronaldo hielden gisteravond tijdens de strafschoppenserie met de Engelsen even de pas in.

De scheidsrechter keurde beide Portugese doelpunten goed, maar de aanloop zou toch één vloeiende beweging moeten zijn?

Nee, zegt Jaap Uilenberg, hoofd scheidsrechterzaken bij de KNVB. ,,Er is gisteravond bij mij geen moment van twijfel geweest. In de laatste editie van het spelregelboekje wordt letterlijk gezegd dat de strafschop zonder onderbreking van de aanloop moet worden genomen. In de praktijk betekent dit dat de speler niet helemaal stil mag komen te staan. Even inhouden mag wel.''

Door de slechte staat van het veld rond de penaltystip werd de bal in de strafschoppenserie al snel niet meer op de stip gelegd, maar ernaast. Ook dat is geen probleem, zegt voormalig scheidsrechter Uilenberg. ,,Dat de keeper begint te protesteren maakt natuurlijk deel uit van het spel. In de regels staat inderdaad dat de bal op de stip moet. Maar als dat stukje inmiddels veranderd is in een gat, dan heeft de scheidsrechter de vrijheid om de regels iets ruimer te interpreteren. Dan leg je de bal er iets naast, en niet erachter.''