De Boer niet bang voor gevaarlijkste Zweden

De meest gevreesde spelers van Zweden, dat morgen in de kwartfinale tegen Oranje speelt, zijn de spitsen Ibrahimovic en Larsson.

Frank de Boer hoeft niet lang na te denken als hem wordt gevraagd de kwaliteiten van Henrik Larsson (32) op te sommen. Als centrale verdediger van zijn tijdelijke werkgever Glasgow Rangers kwam hij twee keer in aanraking met de spits van de Schotse kampioen Celtic. ,,Het is een heel slimme voetballer. Bijna gemeen. Hij kan heel hard werken voor het team. Is altijd in topconditie. Waar de bal valt voor het doel, daar staat hij ook. Hij heeft een fantastische sprongkracht en timing om een bal te koppen. Je moet echt in zeer goeden doen zijn om hem te kunnen bespelen.''

Ooit, toen beiden nog in Nederland speelden, kwam De Boer hard in aanraking met Larsson, die toen bij Feyenoord speelde. De oud-Ajacied kreeg een elleboog in zijn gezicht en dat kostte hem een tand. ,,Er moest een kroon op, maar het was geen opzet'', grinnikt De Boer nu hij eraan terugdenkt.

Gezien de snelheid en wendbaarheid van de Zweedse spitsen is het de vraag of De Boer door de technische staf geschikt wordt geacht om net als tegen de Letten in het hart van de Nederlandse defensie te worden opgesteld. Zelf twijfelt de 34-jarige Noord-Hollander niet aan zijn capaciteiten. ,,Ik ben er klaar voor. De laatste keer dat ik tegen Larsson speelde in de Schotse competitie was iedereen vol lof over mijn spel. Eindelijk een verdediger die hem goed bestreed, werd er gezegd en geschreven.''

Maar als Larsson onschadelijk wordt gemaakt, is er nog Zlatan Ibrahimovic. De spits van Ajax is een balgoochelaar en kan een flitsende individuele actie maken. Hij laat dat ook op het EK zien. Met zijn wonderschone treffer tegen Italië bijvoorbeeld. De chemie die tussen Kluivert en Van Nistelrooy ontbrak is er bij Ibrahimovic en Larsson wel. Samen maakten ze vijf goals op het EK. Ze voelen elkaar uitstekend aan in het veld en gaan ook erbuiten goed met elkaar om. Dat maakt Ibrahimovic, wiens kwaliteiten bij Ajax niet maximaal worden benut omdat hij daar geen optimaal duo vormt met Van der Vaart, nog gevaarlijker. Bij Ajax ontwikkelt Ibrahimovic zich niet als de teamspeler zoals trainer Ronald Koeman die graag ziet.

PSV'er Wilfred Bouma stond de afgelopen twee jaar vier keer tegenover Ibrahimovic. Het waren stevige gevechten. Bouma: ,,Je moet als verdediger zo dicht mogelijk op hem gaan staan. Zorgen dat hij niet aanspeelbaar is. Maar hij kan ook heel goed met zijn lichaam werken. Als je tegen hem speelt, moet je het geluk hebben dat je die dag beter bent. Het zou goed zijn als ons elftal zo ver mogelijk van het eigen doel afspeelt.''

Of Bouma morgen kan spelen is twijfelachtig. Hij kampt al enige tijd met een achillespeesblessure. Om de achterkant van zijn voet zoveel mogelijk rust te geven, trainde de Brabander gisteren niet mee met de selectie. ,,Het is klote'', zei Bouma. ,,Of ik morgen kan spelen? Om eerlijk te zijn mag je hiermee geen enkel risico nemen. Als ik niet voldoende fit ben, benadeel ik de ploeg en mezelf.''

Fysiotherapeut Rob Ouderland legt uit dat Bouma een uitgebreide behandeling ondergaat: looptraining, medicatie zoals pijnstillers, fysiotechniek, ijs en rust. ,,Wilfred heeft tijd nodig om te herstellen. Maar als hij speelt, kan de achillespees niet afscheuren.'' Als Bouma niet kan spelen, beschikt bondscoach Dick Advocaat over Frank de Boer, Johnny Heitinga en Michael Reiziger als alternatieven voor het centrum van de defensie.

De Zweden beleefden een vliegende start op het EK met een 5-0 overwinning op Bulgarije. Daarna werd gelijkgespeeld tegen Italië (1-1) en Denemarken (2-2). Vooraf werden de mogelijkheden van het Zweedse team op het tweede EK waaraan de Scandinaviërs deelnemen niet hoog ingeschat. Tijdens Euro 2000 haalde Zweden maar één punt, door een gelijkspel tegen Turkije. Ook op het jongste WK in 2002 werd de ploeg vroeg uitgeschakeld: in de achtste finales door Senegal.

De bondscoaches Lars Lagerbäck en Tommy Söderberg kregen het verwijt dat ze te behoudend waren. Ze besloten het middenveld wat offensiever te laten spelen. Maar kort voor het huidige EK – hun laatste eindtoernooi in verband met de gezondheidsproblemen van Söderberg – werd gevreesd dat Ibrahimovic en Marcus Allbäck (ex-Heerenveen, nu Aston Villa) door blessures en weinig wedstrijdritme niet fit genoeg zouden zijn.

Een actie die 110.000 handtekeningen opleverde, onder meer die van UEFA-voorzitter Lennart Johansson en premier Göran Persson, leidde ertoe dat de als international gestopte Larsson weer voor zijn land uitkwam. De spits, die onlangs afscheid nam van Celtic en vandaag voor Barcelona zou tekenen, heeft geen spijt van zijn terugkeer. Hij zou zelfs bereid zijn ook na het EK voor het Zweedse team te blijven uitkomen.

    • Erik Oudshoorn