De badmat van Karlijn Stoffels

Karlijn Stoffels (1947) is een geëngageerd, veelbekroond auteur die jeugdboeken schrijft waarin jongeren met een ironische blik naar hun eigen toestand kijken. Het is verheugend als een auteur van haar statuur ook een boek voor achtjarigen schrijft. Voor lezers van die leeftijd verschijnt er maar heel af en toe iets dat niet voorspelbaar of gemakzuchtig geschreven is.

Stoffels deed een poging met Foead en de vliegende badmat; een verhaal over een bijzondere badmat, geknoopt door een prinses met gouden vingers. Door de tranen die zij over hem heeft uitgestort, heeft de badmat toverkracht gekregen. De badmat kan praten en vliegen. Foead en zijn vriendinnetje Hind vliegen er de hele wereld mee over om mensen en dieren te helpen.

`Latifa liefje', zegt in het eerste hoofdstuk Foeads buurvrouw tegen zijn moeder, `jouw Foead is net de koning van Spanje'. Foead krijgt als het uitverkoop is namelijk in iedere winkel wel iets van zijn moeder: een autootje bij de Blokker, een broek bij de Hema, heel veel snoep, en nu heeft hij net zo lang gezeurd tot hij de badmat kreeg. `Laat je hem weer de baas spelen?', vraagt de buurvrouw. En de lezer verheugt zich op dit kinderboek dat ongetwijfeld net als haar jeugdboeken midden in de moderne multiculturele samenleving staat en waarin een Marokkaanse moeder niet durft op te treden tegen haar zoontje.

Maar wat volgt is een onnavolgbaar, ongeloofwaardig sprookje met platte karakters. Af en toe is Stoffels ook nog quasi-filosofisch; zo laat ze een ezel zeggen: `Ik weet alles van zwaar en licht, want ik ben een ezel. Als je iets van gewicht draagt, is het nooit te zwaar.' Het zal wel.

In een interview in deze krant vertelde Stoffels in 1997 dat `rond de dertien', de grens tussen jeugd en volwassenheid, haar `favoriete leeftijd' is. `Voor kinderen van zes zou ik nooit kunnen schrijven', zei ze in de Volkskrant. Ze had gelijk.

Karlijn Stoffels: Foead en de vliegende badmat, ill.: Annemarie van Haeringen, 8 jaar, 87 blz. Querido, €11,95

    • Monique Snoeijen