College van Utrecht in hevige crisis

Het Utrechtse gemeentebestuur is afgelopen nacht in een diepe crisis geraakt. VVD-fractievoorzitter Zijlstra acht de kans groot dat het college valt na een motie van afkeuring van coalitiepartij Leefbaar Utrecht.

Leefbaar Utrecht verwijt wethouder J. van Zanen, tevens landelijk partijvoorzitter van de VVD, te laat misstanden te hebben aangepakt bij de stedelijke Reinigings- en Havendienst (RHD).

Vannacht staakten de stemmen over een motie van afkeuring van Leefbaar Utrecht, volgende week stemt de gemeenteraad opnieuw over zo'n motie. Eén lid van Leefbaar Utrecht stemde tegen de motie, net als de overige coalitiepartijen. Burgemeester Brouwer zei vannacht dat het hele gemeentebestuur (van Leefbaar Utrecht, VVD, CDA en PvdA) de motie opvat als een afkeuring van collegebeleid.

Volgens het partijbureau van de VVD in Den Haag heeft de kwestie geen gevolgen voor de positie van Van Zanen als partijvoorzitter. ,,Het is een Utrechts probleem en dat staat los van zijn functie hier'', aldus een woordvoerder vanochtend.

Leefbaar Utrecht verweet de wethouder gisteren de afgelopen zes jaar niet te hebben opgetreden na een aanhoudende geruchtenstroom over integriteitsproblemen bij de dienst. De partij wilde dat Van Zanen zou erkennen dat hij fouten heeft gemaakt. Het was voor het eerst sinds het vertrek van Henk Westbroek als fractievoorzitter twee jaar geleden, dat Leefbaar Utrecht zich in een grote politieke kwestie tegen het college uitsprak.

Van Zanen is sinds 1998 verantwoordelijk voor de RHD. Twee jaar geleden raakte die dienst in opspraak toen bleek dat depotmedewerkers handel dreven in inktpatronen en het verdiende geld in eigen zak staken. Enkele personeelsleden werden ontslagen, waarop een van hen zelfmoord pleegde.

De onderlinge verhoudingen tussen directie en personeel kenmerkten zich tot voor kort door `angst en wantrouwen', zo blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd door Ernst & Young. Het rapport, dat vorige maand door de fracties in de openbaarheid is gebracht, beschrijft de verdeel- en heerspolitiek van de directie. Wie een fout maakte, werd binnen het bedrijf tegengewerkt. De directeur heeft na verschijnen van het rapport zijn ontslag aangeboden.

Volgens Van Zanen was niet eerder bekend dat er iets mis was bij de dienst.