`Becks' voor idioot versleten

,,Becks, jij stomme idioot'', toetert The Sun, de grootste Britse tabloid-krant vanochtend op de voorpagina, nadat het Engelse team gisteren Euro 2004 moest verlaten. David Beckham, de man met `de gouden rechtervoet', schoot de eerste strafschop van de zenuwslopende finale van het duel met Portugal over het doel. Het was de tweede strafschop die hij in dit toernooi verknoeide en de derde als je de kwalificatieduels meerekent. Beckham moet ,,verboden worden nog penalty's te nemen'', aldus The Sun.

Maar in dezelfde krant zegt Sol Cambell dat de ,,waardeloze scheids'' het Engelse team van de overwinning heeft ,,beroofd'', door een doelpunt niet goed te keuren. ,,We were kicked in the teeth.'' De twee reacties zijn illustratief voor de wijdere mood of the nation, na het verlies. Boosheid op de `eigen stomme schuld' van `timide, negatieve spelers' wordt afgewisseld met woede op de vermeende incompetentie en partijdigheid van de scheidsrechter. The Times vat beide emoties samen onder de kop `Theater van de hel'. Die hel is trouwens geen nieuw fenomeen; Engeland heeft een lange ervaring met fatale strafschopfinales. De positie van de Engelse coach, Sven-Goran Eriksson, lijkt overigens onaangetast.

Engeland begon de laatste wedstrijd vol hoop, met een doelpunt van Michael Owen. In de televisiestudio's en op de tribunes leek de eindzege opeens binnen handbereik. Maar toen het 18-jarige wonderkind Wayne Rooney met een blessure het veld afhinkte, zakte de wedstrijd in. De misser van `Becks' bevestigde alleen wat de 30.000 fans in het Estadio da Luz en de twintig miljoen Britten achter de buis toen al een uur voelden aankomen. Massaal sloeg het land de handen voor de ogen en uit alle open ramen en pubdeuren hoorde je het hele land collectief ,,Nooooo!'' roepen. Behalve natuurlijk in de Zuid-Londense wijk Stockwell, waar de Portugese gemeenschap woont. The Times dook moedig een citaat van de Portugese dichter Pessoa op, die zijn ,,nederlagen als een overwinningsbanier'' droeg.