Amerikanen vinden vaccin tegen sars

Amerikaanse onderzoekers hebben een neusspray met een vaccin tegen sars ontwikkeld. Het vaccin beschermt groene meerkatten (een apensoort) tegen het sars-virus dat vorig jaar in Azië ruim 750 mensen het leven kostte.

De Amerikanen van de National Institutes of Health in Bethesda publiceren hun resultaten vandaag in het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Daarin staat ook een artikel van Nederlandse onderzoekers onder leiding van virologen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell.

De Nederlandse onderzoekers ontwikkelden een menselijk monoklonaal antilichaam, dat na injectie mensen één tot twee weken bescherming moet bieden tegen sars. Dit is een vorm van zogenoemde passieve immunisatie, waarbij het afweermolecuul tegen sars per injectie wordt toegediend. Bij de actieve immunisatie, zoals de Amerikanen die ontwikkelden, maakt het afweersysteem zelf een antilichaam tegen de ziekteverwekker.

Het Crucell-antilichaam is getest in fretten – een veelgebruikt proefdier in virologisch en vaccinonderzoek. ,,Passieve immunisatie met dit middel kan een geschikte aanpak zijn om longziekten te voorkomen bij mensen die in contact zijn geweest met sars-patiënten, en kan verdere verspreiding van de ziekte voorkomen'', schrijven de onderzoekers in The Lancet.

Het Amerikaanse actieve vaccin werkt beduidend langer dan één of twee weken: de apen in het experiment werden bijna een maand na vaccinatie pas met sars besmet. De vraag is of massale vaccinaties tegen sars ooit nodig worden. De wereldwijde epidemie die werd gevreesd, is uitgebleven.