Wat doen de kinderen

Determineren Iedereen die botten, fossielen, stenen en schelpen heeft en er meer over wil weten kan 26 juni met zijn vondsten terecht op het Spreekuur in Naturalis in Leiden. Deskundigen van het Natuur Informatie Centrum zullen daar van 13u30 tot 16u30 vragen beantwoorden.

Determinatiespreekuur op 26 juni van 13u30 16u.30 in Naturalis, Darwinweg, Leiden. De toegang voor het spreekuur is gratis, museumbezoek niet. Inl www.naturalis.nl of 071-5687600.

Kunstwerk makenDe Sint Jansprocessie, die elk jaar vanaf de kerk in het dorp Laren naar het St. Janskerkhof gaat, was een dankbaar onderwerp voor kunstenaars. Dat is te zien op de expositie Schildersdorpen in Nederland in het Singermuseum in Laren waar een groot drieluik over de processie van S.C. Bosch Reitz hangt uit 1895. Zondag 27 juni is de processie er weer en kinderen kunnen meedoen met een St Jansprocessiekunstwerk in het Singermuseum. Eerst wordt met potlood geschetst en dan wordt er in het atelier met verschillende teken- en schildermaterialen een kunstwerk gemaakt. Alles kan: kleur, zwart-wit, acrylverf, oostindische inkt, pastel, aquarel of alles door elkaar.

Zondag 27 juni KinderKunstclub 12+ van 12-16u30 in het Singermuseum, Oude Drief, Laren. Kosten €30. Opgeven: www.singerlaren.nl of 035-5393939.

BreienWie kent het sprookje Wilde Zwanen van Hans Christian Andersen niet, waarin de broers van prinses Elisa door haar stiefmoeder uit jaloezie worden veranderd in wilde zwanen. Natuurlijk lukt het Elisa om truien uit brandnetels te breien zodat de broers weer prinsen worden. Op het 19de Internationaal Poppenfestival in Dordrecht t/m 27 juni wordt het sprookje van de Wilde Zwanen op 26 juni uitgevoerd in het papierentheater (vanaf 8 jaar). Andere voorstellingen voor kinderen: De Filmfabriek (25 juni), Sprookjesmars (25 juni), Lust (25 juni), Wombas'Dias (26 juni), Molletje en de Maan (26 juni), Hadassa (26 juni) en Bubbelbabbelbos (27 juni). Ook zijn er voorstellingen op straat, er zijn huiskamer- en tuinroutes en op de Fluisterboot heeft Florian Feisel een speciaal theater-water-spektakel.

19de Internationaal Poppen Festival Dordrecht t/m 27 juni. Kaarten kinderen t/m 12 jaar €4,50, vanaf 13 jaar €7 en €9. Inl en res 078-6140342 en www.poppentheaterfestival.nl

Poep bestellenZondag 27 juni komen kinderen in Ouwehands Dierenpark, Rhenen tijdens Poep enzoo alles te weten over de uitwerpselen van dieren. Bijvoorbeeld over leeuwenmest; bij Ouwehands Dierenpark kunnen emmertjes leeuwenmest besteld worden om als middel te gebruiken om katten uit de tuin te houden. Of over de zebra's die z'n twee volle kruiwagens aan stront per dag produceren en dat veel knaagdieren hun nachtkeutels zelf opeten. Op deze zondag wordt ook de relatie gelegd tussen voedsel, gebitten en de vorm en structuur van ontlasting. Ook is er drie keer per dag t/m 29 augustus (11u30, 14u en 15u30) de musical Kikker naar de bekende prentenboeken van Max Velthuijs te zien.

Poep enzoo op 27 juni van 12-16u in Ouwehands Dierenpark, Grebbeweg 111, Rhenen. Open dag van 9-18u. Toegang kinderen tot 3 jaar gratis, van 3 tot 12 jaar €12,50, vanaf 12 jaar €15,50. Inl 0317-650200 en www.oudehand.nl.

Naar Amerika vliegenHet reizend theaterfestival De Parade heeft zijn tenten in het Museumpark in Rotterdam opgeslagen en voor kinderen zijn er allerlei theatervoorstellingen, komen er kinderboekenschrijvers, kunnen er poffertjes worden gebakken, is er een stille disco met elke middag van 15-16u Hoorsprookjes, is er dansen en Camp Beaver. Daar kunnen kinderen tot 13 jaar aan de slag met kwast en verf en vanaf 8 jaar meespijkeren en -bouwen aan een fort.

Ook kunnen kinderen in Villa Zebra op woensdag, zaterdag en zondag na het bekijken van de expositie Rooodkapje zelf aan de slag: dansen met een wolf, het verhaal in stripvorm maken, een rode accessoire ontwerpen of de stad van Roodkapje bouwen.

Parade in Rotterdam t/m 27 juni. Den Haag: 2 t/m 11 juli. Utrecht: 16 t/m 25 juli. Amsterdam: 30 juli t/m 15 aug. Inl www.deparade.nl

Kunstkenner wordenKunstkoters maakt van de Amsterdamse koter een kunstkenner. Vier dagen lang van woensdag 30 juni t/m zaterdag 3 juli is er een manifestatie met een koor van 150 kinderen, een fontein, een Spaanse speeltuin, een fanfare met 33 muzikanten, Rocket Cinema, theater, film, een reusachtige kinderwagen en kotermuziek. Met een laagdrempelige kunstmanifestatie willen de Leidsepleintheaters het kinder- en familiepubliek uit Amsterdam en de omgeving aanspreken in Bellevue/Nieuwe de la Mar, De Balie, De Melkweg, Paradiso en de Stadsschouwburg. In Paradiso is het elke dag Rocket Flash.

De grote zaal wordt volgezet met filmschermen, video beamers, installaties en podea; het programma bestaat uit korte films, animatie & cartoons met nieuwe soundtracks gemaakt door dj's en muzikanten, een diaworkshop, zelf de camera bedienen en meespeel- en geluidseffecten maken.

Kunstkoters van 30 juni t/m 3 juli in allerlei theaters rondom het Leidseplein. Publieksinfo en kaartverkoop: 020-6242311 en via Uitburo Amsterdam: 0900-0191. Inl ook www.leidsepleintheaters.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl