Waaghalzen in de natuur

Worden er nog wel `gewone' recht-toe-recht-aan natuurfilms gemaakt? Bijna alle natuurprogramma's moeten het tegenwoordig hebben van wilde actie en adembenemend spektakel. De omroepen zijn er kennelijk van overtuigd dat de kijker zijn neus optrekt voor al te diepgravende documentaires.

Het gaat tegenwoordig niet zozeer om de beestjes, maar vooral om de stoere vent die de gevaarlijke dieren durft uit te dagen. De BBC-natuurserie Ultimate killers die de VARA morgenavond op Nederland 3 in herhaling uitzendt, is er ook zo eentje. Presentator Steve Leonard is kennelijk geïnspireerd geraakt door de zinledige experimenten van Jackass. Domme en gevaarlijke stunts uithalen, puur om de kick en de sensatie.

De BBC heeft kosten nog moeite gespaard voor een paar vluchtige actiescènes waarin Leonard de strijd aangaat met wilde dieren. Hij mocht er de hele wereld voor afreizen, maar waarom toch?

Leonard laat zich aanvallen door een kasuaris, een enorme bosvogel uit Nieuw Guinea. Papoea's hebben groot respect voor deze vogel, omdat dit dier uiterst agressief is als het belaagd wordt en met zijn poten dodelijke trappen kan uitdelen. Leonard waagt zich met een houten schild in de buurt van de vogel en incasseert heftige optaters. Hij komt er uiteraard zonder kleerscheuren vanaf.

Waar het echt te gevaarlijk wordt, gaat onze daredevil-presentator niet meer zelf de strijd aan. In plaats daarvan gaat hij op bezoek bij mensen die het slachtoffer werden van een deadly defender, zoals het heet in het broeierige taaltje van de commentator. Ze zijn op het nippertje aan de dood ontsnapt.

Vluchtig zwiept de camera langs de forse littekens van een Indiër die een paar jaar geleden door de slagtanden van een woeste olifant werd gespiest. Even later wandelt Leonard met een Canadese survivor naar een plaats aan de rivier waar grizzlyberen vis vangen. 's Mans linker gezichtshelft is ernstig verminkt op de plaats waar een grizzly er een hap uit heeft genomen. Hier moet de kijker het doen met de sterke verhalen en de stille getuigen van het dierlijk geweld, want Leonard acht het hier toch te gevaarlijk voor een uitdagend spelletje. Wat een ongelooflijk slap watje!

Ultimate killers, VARA, morgen, 19.00-19.30u.

    • Sander Voormolen