Voorkeur Theater

De kruistochten

Toneelgroep Amsterdam brengt Kruistochten (The Norman Conquests, 1973), een 5 uur durend blijspel van Alan Ayckbourn. Vrijgezelle zus Annet (Karina Smulders) past op doodzieke tang van een moeder, en wil als uitje stiekem in een hotel met haar zwager Norman (Hans Kesting). De regelzieke schoonzus Sarah (Hilde van Mieghem) verhindert dat. In plaats van een dirty weekend wordt het een emotioneel familieweekend. Kruistochten is een van Ayckbourns experimenten met de vertelvorm. Hij maakte drie toneelstukken over hetzelfde weekend en dezelfde mensen, steeds spelend in een ander vertrek van een landhuis: in de keuken, de woonkamer en de tuin. Het concept lijkt op dat van Huis en Tuin, anderhalf jaar geleden opgevoerd door het Nationale Toneel. Met een beetje wil zou je kunnen zeggen dat het eerste deel het raamwerk geeft, het tweede deel de grote emoties, en het derde deel de achtergrondinformatie.

Ayckbourns scènes zitten gebakken in elkaar, met een doorlopende aanvoer van sterke grappen en vondsten, en de acteurs leveren allen komische topprestaties. Met name Hans Kesting is geweldig op dreef als Norman, degene die de meeste heisa veroorzaakt in de familie, en degene met het minst eenduidige karakter. Hij is een vrouwenveroveraar, een part time bon-viant, maar ook een trieste adjunct-bibliothecaris. Iedereen vindt hem irritant en ook onweerstaanbaar.

24 juni en in augustus Stadsschouwburg Amsterdam. Inl 020-6242311 of www.toneelgroepamsterdam.nl

Wolf

Sluitstuk van het Holland Festival is Wolf van Alain Platel, een dans/theater/muziek-voorstelling met tien dansers, twee doven, negentien musici, twee zangeressen en veertien honden. In een decor van twee etages, dat enigszins aan een winkelcentrum doet denken, maakt Platel losse scènes op een zelf gebrouwen potpourri van Mozart, waarin wij heen en weer worden geslingerd tussen banalitet en virtuositeit.

24-26 juni Muziektheater, Amsterdam. Inl 020-6255455 of www.hollandfestival.nl

De Parade

Reizend theaterfestival De Parade staat dit weekeinde nog in het Museumpark in Rotterdam om daarna door te verhuizen naar Den Haag. Slapstick-variété-groep De Ashton Brothers presenteert zijn nieuwe program Ballyhoo.

In Kom kutje kleien kunnen bezoekers de collectie pastieken bekijken of zelf een geboetseerde impressie van eigen of andermans vulva maken. In De man door zijn ogen ademt ademt een man door zijn ogen.

T/m 27 juni Rotterdam, Museumpark. Inl 033-4654555 of www.deparade.nl

't Zal je kind maar wezen

Toneelgroep Annette Speelt brengt een toneelbewerking van de populaire tv-serie 't Schaep met de 5 Pooten (1969-1970) van Eli Asser, met liedjes van Harry Bannink. Annette Speelt maakte een collage van liedjes en tekstfragmenten uit de serie en vermengd met nieuw materiaal. In een tot genoeglijke gelagkamer omgebouwd Klein Bellevue in Amsterdam zijn de bezoekers café-bezoekers geworden, en spelen de vier acteurs met verve dat ze de gangmakers van een gezellige avond zijn.

24-26 juni Amsterdam, Bellevue. Inl 020-5305301.