VOORKEUR REGIO

AMELISWEERD

Excursie

De meeste mensen kennen Amelisweerd als een tot recreatiegebied uitgegroeid natuurgebied met een gezellig pannenkoekenhuis. Maar een groot deel van het gebied werd in de middeleeuwen aangelegd als park. Het landgoed in het park Oud-Amelisweerd wordt geflankeerd door de landhuizen Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen. Zondag 27 juni organiseert Architectuurcentrum Aorta om 11u een (landschaps)architectuur-excursie. Naast een beknopte geschiedenis van de landgoederen gaat de excursie in op de hedendaagse bestemmingen van dit soort 17e-eeuwse landhuizen.

Excursie op zo 27 juni om 11u door Amelisweerd, start bij Bezoekerscentrum Oud Amelisweerd, Koningslaan 11A. Deelname excursie: €7,50; vrienden van Aorta, studenten en U-pas-houders: €6,25. Duur ongeveer een uur. Res 030-2321686.

BLARICUM

Openluchtconcert

Het jaarlijkse openluchtconcert bij de vijver van restaurant Rust Wat, Schapendrift 79 Blaricum (toegang €21,50) is bestemd voor een ziekenhuis in Zambia. Het Vlaamse kamerorkest Prima la Musica speelt muziek van Haydn en Mozart.

Openluchtconcert 25 juni 20u in de Rust Wat res 035-5383286.

DEN HAAG

Haagse Hofjes

Tgv het 150 jarig bestaan van de Haagse Vereniging tot Verbetering van Woningen organiseert Museum Mesdag een expositie over tien bijzondere Haagse hofjes. Met bijzondere meubels, schilderijen, archiefmateriaal, foto's en prenten wordt een beeld gegeven van deze hofjes.

Vaak zijn ze niet vrij toegankelijk voor het publiek en dus onbekend. Gedurende de tentoonstelling worden wandelingen georganiseerd langs de historische hofjes.

Hofjes in de Hofstad vanaf 30 juni t/m 19 sept in Museum Mesdag, Laan van Meerdervoort 7f, Den Haag. Open di-zo 12-17u. Hofjeswandeling à €7,50 res 070-3245571 of per mail info@hv1854.nl

HAARLEM

Boekenmarkt

Honderdzeventig kramen van antiquariaten vormen zondag in Haarlem de Grote Haarlemse Boekenmarkt. De markt staat dit jaar in het teken van de Haarlemse schrijver Nicolaas Beets, bekend van De camera obscura. De personages uit zijn boek zullen op de markt rondlopen.

Grote Haarlemse Boekenmarkt, zo 27 juni van 9-17u op de Grote Markt, in de Zijlstraat, de Nieuwe Groenmarkt, de Krocht en de Barteljorisstraat. Toegang gratis.

HOORN

Affiches

In het Affichemuseum in Hoorn is een overzichtstentoonstelling te zien van scheepvaartaffiches uit de grote dagen van de stoom- en pakketvaart, tussen 1880 en 1960. Te zien zijn onder andere stukken van Cassandre, Bart van der Leck, Adriaan van `t Hoff, Jan Sluyters en Rien Poortvliet.

Schoon Schip, Scheepvaartaffiches. T/m 26 sept in het Affichemuseum, Grote Oost 2-4, Hoorn. Di t/m za 11-17u en zo 12-17u. Inl 0229-299846 en www.affichemuseum.nl

UTRECHT

Spoken

In de tragedie Spoken schreef de Noor Henrik Ibsen een gruwelijke tragedie over hoe gebeurtenissen uit het verleden een dwingende invloed hebben op het heden. Regisseur Dirk Tanghe van het Utrechtse gezelschap de Paardenkathedraal maakt van Spoken een bijna vier uur durende, intens traag gespeelde voorstelling. Die geleidelijkheid werkt steeds spannender. Langzaam maar zeker wordt het indringende patroon van het verhaal steeds duidelijker. Scène na scène wordt het beladen verleden van de hoofdpersonen onthuld.

T/m 30 juni De Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat, Utrecht. Inl 030-2711414; www.paardenkathedraal.nl

Wereldfeest Utrecht

Intercultureel festival op zondag 27 juni met wereldmuziek, -dans, -keuken, -theater en -verhalen. Er zijn twee podia met optredens van aanstormend talent en bekende musici zoals van het Konklijk Utrechts Dilettanten Oreksten de band van Jaojoby. Bezoekers kunnen in de danstent meedoen in salsa-workshops, streetdance en Zuid-Afrikaanse en Turkse dans. Voor kinderen is er vanaf 13u30 een programma in een Marokkaanse verteltheatertent.

Wereldfeest Utrecht op zo 27 juni van 12u30-19u30 in Park Oog in Al. Toegang gratis. Inl www.culturelezondagen.nl of www.wereldfeestutrecht.nl