Voorkeur Film

Te Doy Mi Ojos

De Spaanse Icíar Bolaín zocht voor haar derde speelfilmregie Te doy mis ojos (Take my Eyes) de schaduwzijde van de liefde op: de liefde die kwetst, de liefde die kwelt, de liefde die ketent. Fijngevoelig onderzoekt Bolaín de relatie tussen Antonio en Pilar, en zij geeft die ingetogen vorm in haar beelden. Ze schaamt zich niet voor clichés: hij is een opvliegende macho, zij een flinterdun vogeltje. Maar ze dwingt het publiek tot hetzelfde gevoel van machteloosheid als de personages.

Regie: Icíar Bolaín. Met: Laia Marul, Luis Tosar, Candela Peña, Rosa María Sardà. In: 8 bioscopen.

L'Imbalsamatore

Italiaanse film van Matteo Garrone laat op een even valse als weemoedige toon zien dat niets in dit leven eerlijk is. Lelijke dwerg valt in de dierentuin op mooie lange jongen aan grauw in beeld gebrachte Italiaanse kust en dat terwijl L'Imbalsamatore een film over schoonheid is, een onderwerp dat Italianen wel vaker met melancholieke bitterheid weten te behandelen.

Gebaseerd op een waar gebeurd geval. Een van de vijf films in de Gay Summer Tour, die deze zomer door het land toeren.

Lux, Nijmegen en Lumière, Maastricht, t/m 30 juni.

Pas sur la Bouche

Alain Resnais verfilmt een operette uit de jaren twintig. Lichte film van de maker van Hiroshima mon amour en L'année dernière à Marienbad, die nostalgisch terugblikt op de Europese operettetraditie. De plot doet denken aan wat in Nederland een blijspel heet, met veel aandacht voor de amoureuze perikelen van de Parijse upperclass: Faradel is verliefd op Gilberte die getrouwd is met Georges maar graag Charley als minnaar wil.

Regie: Alain Resnais. Met: Sabine Azéma, Audrey Tautou. In: Movies, Amsterdam; Babylon, Den Haag; Venster, Rotterdam.

The Shape of Things

Subtiele verfilming van een niet subtiel scenario, beide van Neil LaBute, de regisseur die onvermijdelijk met David Mamet wordt vergeleken. Het verhaalt speelt zich af op een campus, waar een jongen (Paul Rudd) zich door zijn vriendin (Rachel Weisz) een vlotter uiterlijk laat aanpraten (zijn kleren, gewicht, bril, vriendschappen en ten slotte zelfs zijn gezicht), waarna ook zijn innerlijk verandert.

Regie: Neil LaBute. Met: Rachel Weisz, Paul Rudd. In Cinecenter, Amsterdam; Lux, Nijmegen; Cinerama, Rotterdam; Springhaver, Utrecht.

Shrek 2

De scheldkanonnades van de ezel en de boeman, de weerbarstige liefde tussen boeman Shrek en zijn boevrouw, prinses Fiona, en de parade van andere sprookjesfiguren – alles wat de wereld veroverde in deel 1, serveert het creatieve team (verdubbeld tot vier regisseurs) nog eens uit in deel 2.

Het lijkt wel alsof deel 2 iets milder is dan deel 1, maar misschien zijn we intussen gewend geraakt aan scènes als die waarin Fiona een zeemeermin die bij toeval in Shreks armen belandt, terugsmijt in zee en we de haaien meteen op haar af zien springen. Het grootste verschil in de humor tussen 1 en 2, is dat in deel 1 vooral gespeeld werd met karakters en sjablonen uit bekende sprookjes. In deel 2 wordt vooral gespeeld met iconen uit bekende films. Maar de grootste acttracties zijn weer sprookjesachtig.

Allereerst de Gelaarsde Kat, een onbetrouwbare huurling met het Spaanse accent van Antonio Banderas. Zijn valsheid en samenspel met de ezel (stem: Eddie Murphy) leveren de meeste lachsalvo's op.

Regie: Andrew Adamson, J. David Stem, Joe Stillman, David N. Weiss. Met de stemmen van Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, John Cleese. Nederlandse versie: Peter Blok, Carlo Boszhard, Angela Schijf. Vanaf zaterdag voorpremières in meer dan tien steden.