Voorkeur Amsterdam

THEATER/CABARET

Oude Wijn & Nieuwe Zakken

In de Roode Bioscoop wordt vijf dagen lang het festival Oude Wijn & Nieuwe Zakken gehouden met voor de pauze, interviews met oude rotten uit het theater en cabaretvak. Na de pauze zullen nieuwe makers van voornamelijk het theaterlied optreden.

Van 29 juni t/m 3 juli (20u30) met o.a. 29 juni Ivo de Wijs en de Kleine Krokodil, 30 juni Bram Vermeulen en Gel. In De Roode Bioscoop, Haarlemmerplein 7 reserveringen@casavrolik.nl of 020-6257400

THEATER

ITs festival

In de theaters van de Nes wordt t/m zondag het ITs festival gehouden, met voorstellingen van Europese theaterscholen. Er is een Britse Dracula te zien en in het weekeinde worden twee Young Makers Marathons gehouden, waarin bezoekers in drie en een half uur allemaal korte stukken zien langskomen. Zondagmiddag is in de Brakke Grond de uitreiking van toneelprijzen en 's avonds het slotfeest in Frascati.

T/m 27 juni in de Nes-tehaters en Perdu (Kloveniersburgwal). Inl 020-6266866 of www.itsfestival.nl.

BEELDENDE KUNST

Entropic Meltdown

Samen met The Luggage Store in San Francisco organiseert het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam het project Entropic meltdown (Happy sadness), een initiatief van kunstenaars Elena Beelaerts uit Amsterdam, Jovi Schnell uit San Francisco en Fritz Welch uit New York. Te zien is een installatie van muurschilderingen en ruimtelijke werken, die rondreist door Europa en Amerika en steeds een andere vorm zal aannemen.

Entropic meltdown t/m 4 juli in Sted Mus Bureau Adam, Rozenstraat 59.

POP

Week van de Kleine Zaal

Het bovenzaaltje van Paradiso is een paradijs voor popliefhebbers die hun hotte acts altijd net even eerder, intiemer en goedkoper willen zien dan anderen. De poptempel organiseert voorafgaande aan het Rotterdamse Metropolisfestival een week met interessante nieuwe namen: Reigning Sounds (29 juni), The Killers (30 juni), Ben Kweller (1 juli), Myracle Brah (2 juli), Soledad Brothers (3 juli) Emmerhoff (5 juli) en Maxeen (6 juli).

Paradiso 29 juni t/m 6 juli res 020-6264521.

BEELDENDE KUNST

Edouard Manet

Manet en de zee. Een consequentere expositie is bijna niet mogelijk. In het Van Goghmuseum hangen zo'n dertig zeestukken van Edouard Manet omringd door vergelijkbare werken van impressionistische en minder impressionistische tijdgenoten, zoals Gustave Courbet, James McNeill Whistler, Claude Monet en Auguste Renoir. We zien een zee als een korenveld van Renoir en vage, bijna decoratieve Whistlers ter vergelijking. Maar Manet vormt het middelpunt. De schilderijen waarmee Manet in Parijs zoveel weerstand opriep waren doorgaans figuurstukken: onorthodox, grof en vegerig geschilderde prostituees, dronkenlappen, maar ook zijn eigen familie. De zeestukken schilderde hij wanneer hij in de zomer de stad ontvluchtte. De zee is groen, dat door de zwarte vegen van boten, pieren of figuren op het strand verdiept wordt. De schepen zijn soms geheel naar de zijkant verschoven en omringen de zee in het midden. Het lijkt of de schilder er groot plezier in had om de abstractie zo ver mogelijk op te voeren.

Edouard Manet, Impressies van de zee t/m 26 sept Van Goghmuseum, Amsterdam. Dag 10-18u, vr tot 22u.