Völler stapt op als teamchef

Er is maar één Rudi Völler – maar hij is geen coach meer. Völler (44) is opgestapt als teamchef van de Duitse selectie, nadat Duitsland gisteren met een 2-1 nederlaag tegen Tsjechië bij het EK werd uitgeschakeld.

Völler maakte zijn vertrek vanochtend, twaalf uur na het einde van de fatale wedstrijd, bekend. ,,Ik had het gevoel dat alleen een trainer zonder bevlekt blazoen het nationale elftal naar het wereldkampioenschap in eigen land kan leiden.'' Een trainer heeft in de aanloop naar een WK een zekere hoeveelheid krediet nodig, aldus Völler. Met een snelle uitschakeling bij het EK is zijn eigen krediet te zeer geslonken. Ook de reacties op de slechte prestaties tijdens de oefenduels hadden al duidelijk gemaakt dat hij kritischer werd beoordeeld dan twee jaar geleden. Völler zei dat hij zijn besluit pas in de loop van de nacht heeft genomen, maar dat hij al bij voorbaat met een mogelijk vertrek rekening had gehouden.

Als opvolger van Völler lijkt Ottmar Hitzfeld, tot voor kort trainer bij Bayern München en nu zonder baan, een goede kans te maken. Zijn naam werd vanochtend al in de Duitse media genoemd. Gerhard Mayer-Vorfelder, voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, zei vanochtend dat het een voor de hand liggende suggestie was waar veel mensen over nadenken.

Völler nam vier jaar geleden de leiding van het nationale elftal op zich nadat de selectie onder leiding van Erich Ribbeck al in een vroeg stadium het EK in Nederland en België moest verlaten. Oorspronkelijk zou hij slechts gedurende één jaar als interim-coach fungeren. Zijn staat van dienst was – zeker tot gisteren – zeer respectabel. Onder zijn leiding won Duitsland 29 interlands, speelde elf maal gelijk en verloor dertien keer. Zijn grootste triomf vierde hij twee jaar geleden toen Duitsland bij het wereldkampioenschap in Japan en Zuid-Korea tweede werd. De Duitsers verloren toen van Brazilië.

Ondanks de titel vice-wereldkampioen begon Duitsland zonder grote verwachtingen aan het toernooi in Portugal. Nog voordat het eerste fluitsignaal klonk, werd in de Duitse media al gespeculeerd over een snelle opvolging voor Völler. Zelfs Mayer-Vorfelder probeerde de eventuele euforie in bedwang te houden. Nadat aanvoerder Oliver Kahn had gezegd dat Duitsland toch het tweede team ter wereld was, verbeterde Mayer-Vorfelder de doelman door er zuinigjes op te wijzen dat Duitsland slechts tweede was geworden op een toernooi, twee jaar geleden.

De nederlaag gisteren in Lissabon leidde tot teleurstelling, maar niet tot een depressie. In de binnenstad van Hamburg werden 23 relschoppers opgepakt nadat enkele ruiten aan diggelen waren gegaan. Op de Potsdamer Platz in Berlijn werd het na de wedstrijd muisstil. De nederlaag vertaalde zich niet onmiddellijk in de roep om radicale maatregelen en zoenoffers – ook al schreef die Welt over `Rudi Ratlos'. Bild opende vanochtend met drie letters. `Aus!' Onderkop: `Rudi, we zijn de onnozele halzen van Europa'.

De roep om andere spelers, om een radicaal nieuw concept, werd getemperd door de wetenschap dat Duitsland niet kan putten uit een immens reservoir voetbalsterren. ,,Alles wat we hebben was hier'', zei Günter Netzer. Zei ook Beckenbauer: ,,Het heeft geen enkel nut de ploeg nu fundamenteel te wijzigen. Ik zie geen alternatieven. Er zal zeker een aantal jongere spelers bijkomen, maar in grote lijnen zullen we met dit kader ook op het wereldkampioenschap van2006 voor de dag komen.''

    • Michel Kerres