Veiligheidsraad dreigt met sancties tegen Ivoorkust

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dreigt de verschillende partijen in Ivoorkust met sancties als het vredesakkoord niet spoedig wordt uitgevoerd. Die boodschap werd gisteren overgebracht door een delegatie van de Veiligheidsraad die deze week een toernee door West-Afrika maakt.

De VN-delegatie hield gesprekken met onder andere president Laurent Gbagbo, premier Seydou Diarra en vertegenwoordigers van de rebellenbeweging Nieuwe Krachten. De delegatie vroeg iedereen met klem de nationale eenheidsregering zo snel mogelijk weer ,,normaal'' te laten functioneren en het vredeskkoord van Marcoussis, dat in 2003 werd gesloten, ,,zeer binnenkort'' volledig uit te voeren. Degenen die dwarsliggen moeten er niet langer van uitgaan dat het `business as usual' is, zei het hoofd van de delegatie Sir Emyr Jones Paary na afloop tijdens een persconferentie.

Het bezoek van de delegatie, die vandaag verder reist naar Nigeria, had als doel een krachtige impuls aan het vastgelopen vredesproces te geven. Het is bovendien een signaal dat de Veiligheidsraad serieus overweegt sancties te nemen tegen die betrokkenen die het vredesakkoord aan hun laars lappen. Zowel een reisverbod als het bevriezen van banktegoeden behoort tot de mogelijkheden, zeggen westerse diplomaten. Dergelijke sancties werden eerder uitgevoerd tegen politici in buurland Liberia.

De VN maakten ook bekend dat er een extra 211 miljoen dollar is vrijgemaakt voor de vredesoperatie in Ivoorkust. De organisatie is bezig met het uitsturen van zesduizend VN-soldaten over het hele land. Zij gaan samenwerken met de Franse vredesmacht die de bufferzone tussen de rebellen en het regeringsleger bewaakt. Aanhangers van president Gbagbo hebben de afgelopen weken meerdere malen gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van VN-troepen. Ook hebben zij Franse burgers aangevallen omdat zij Frankrijk van partijdigheid beschuldigen.

Ivoorkust is de facto in tweeën gesplitst nadat een mislukte coup tegen president Gbagbo bijna twee jaar geleden uitmondde in een burgeroorlog. De oorlog werd vorig jaar ten einde verklaard, maar aan beide kanten moet nog steeds ontwapend worden. Vorige maand ontsloeg Gbagbo drie ministers uit de eenheidsregering, onder wie rebellenleider Guillaume Soro. De regering ligt stil sinds de helft van de 41 ministers hun werkzaamheden hebben opgeschort uit protest tegen het neerslaan van een demonstratie van de oppositie in maart. Het leger trad op om te voorkomen dat de mars toch van de grond zou komen.

    • Pauline Bax