TUINEN & BEELDENTUINEN

Kunst Kas

In de tuin van het Nijenhuis is tot en met 3 oktober de tentoonstelling Kunst Kas te zien. Nationale en internationale kunstenaars vullen zeven enorme kweekkassen met hun objecten. O.a. Rikuo Ueda uit Japan met windobjecten. De Nederlandse kunstenaars Bertine Bosch, Myrna Joy Hofman en Bert Meinen maakten gezamenlijk een project met spiegels waardoor wordt de omgeving als het ware wordt opgenomen in de kas. Kasteel Het Nijenhuis is tot eind september gesloten. De beelden- en landschapstuin is wel toegankelijk. Daar zijn behalve de kunstkassen beelden te zien uit de collectie van de Hannema-de Stuers Fundatie, o.a. van Ossip Zadkine, Charlotte van Pallandt en Karel Appel.

Kunst Kas, Tuin kasteel Het Nijenhuis, Heino (tussen Deventer en Zwolle. Ma t/m zo 9-17u. Inl www.museumhsf.nl

Tuindagen Vollenhoven

De Stichting Vrienden Landgoed Vollenhoven organiseert op zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 juni de Tuindagen met als thema Ambachtelijk. Allen tijdens de Tuindagen kunnen bezoekers het park, de moestuin, de privétuinen, de ijskelder, het koetshuis en de oranjerie bezichtigen. Het landgoed omvat ruim 20 hectare grond. Ook te bezichtigen is de ommuurde moestuin, die biologisch wordt beheerd en waarvoor in september een aparte open dag wordt gehouden.

Tuindagen Za 26, zo 27, ma 28 juni 10-17u. Landgoed Vollenhoven, Utrechtseweg 59, De Bilt. Entree €5,50, tot 12 jaar gratis. 65+ €4,50 Rondleiding €2 p.p. Workshop €15 (Res noodzakelijk). Parkeren €1. Inl en res 030-2200032

Eco-Festijn 2004 Zondag 27 juni van 11 tot 17u wordt het jaarlijkse zomerevenement van De Kleine Aarde gehouden. Met een infomarkt, kinderactiviteiten en eco-catering is het thema van het Ecofestijn dit jaar: Haal het kind in je naar boven. Ook wordt er een nieuwe attractie voor kinderen van 6 t/m 12 jaar geopend: De Zon.

De Kleine Aarde, Klaverblad 1, Boxtel. Entree t/m 8 jaar gratis. 9 t/m 12 jaar €2,50. Vanaf 13 €5. Vrienden gratis.

Hydrangea weekeinde

Onder de naam Planten Tuin zijn vier bijzondere kwekers verspreid door Nederland een samenwerkingsverband aangegaan. Het komende weekeinde is er bij alle vier speciale aandacht voor de Hydrangea. Dat zijn behalve Planten Tuin Esveld in Boskoop ook De Oirsprong in Oirschot, Hulsdonk in Zundert en Ploeger in de Bilt (alleen zondag). Op alle kwekerijen is een groot aanbod van bijzondere soorten en variëteiten van het geslacht Hydrangea te koop. Bij voldoende belangstelling zijn er bij bij Esveld lezingen over Hydrangea's.

Planten Tuin Esveld, Rijneveld 72, 2771 XS Boskoop. Za 9-17u. Zo 12-17u. Lezingen: Za 12u & 14u. Zo 13 & 15u. Inl 0172-213289 of esveld@plantentuin.com; 040-2621021 of oirsprong@plantentuin.com; 076-5975335 of hulsdonk@plantentuin.com; 030-2202602 of ploeger@plantentuin.com

Betuwse Tuinenroute

Elf deelnemers aan de Betuwse Tuinenroute houden zaterdag 26 en zondag 27 juni hun tweede Open Dagen van dit jaar. De tuinen zijn gratis te bezoeken van 10-17u. De tuinen in het rivierenlandschap zijn zeer divers, sommige zijn naar eigen ontwerp andere tuinen zijn onder architectuur aangelegd. Er is een kasteeltuin, een tuin met veel geurende planten en een tuin met borders op kleur. Daarnaast zijn er cottagetuinen rondom oude Betuwse boerderijen, vaak nog met oude (hoogstam) boomgaarden. Ook bij recent gebouwde woningen en aan de voet van Betuwse dijken zijn tuinen te bezichtigen. De meeste tuinen hebben zelfgekweekte planten te koop en bieden gelegenheid om een consumptie te gebruiken.

Folder bij o.a. de VVVs in Buren, Wijk bij Duurstede en Leerdam en bij Kijktuin Theodorata, Lekbandijk 15 te Ravenswaay. Inl www.theodorata.nl

Tuyndag

Op Huis Amerongen wordt 27 juni van 11-17u een Tuyndag georganiseerd. Er zijn rondleidingen door de tuin (ook speciale voor kinderen), een poppentheater, een beurs met tweede hands tuinboeken, tekenen in de tuin, een demonstratie 'rozen anders', imker, muziek enz. In het Koetshuis zijn er lezingen tussen 14u30 en 15u30 over Oranjerie en Kuip- en Oranjerieplanten.

Kasteel Amerongen, Drostestraat 20. Entree €5; 4 t/m 12 jaar €2.50. In VVV 0343-452020 of 0343-454212 of www. kasteel-amerongen.nl

Geraniumdagen

Bij specialiteitenkwekerij Tuingoed Foltz in het Groningse Meeden worden op zaterdag 26 en zondag 27 juni de jaarlijkse Pelargonium- en Geraniumdagen gehouden. Tijdens dit liefhebbersweekend, waaraan ook de Nederlandse Pelargonium- en Geraniumvereniging meewerkt, staan botanische Pelargoniums, geurgeraniums en tuingeraniums centraal. Een bijzondere wereld van botanische rariteiten en exotische geuren. Er is gelegenheid om zelf planten aan te schaffen en informatie in te winnen over verzorging en vermeerdering. Ook zijn de tuinen geopend voor het publiek en worden er Engelse teas geserveerd.

Tuingoed Foltz, Hereweg 346, 9651 AT Meeden (tussen Veendam en Winschoten; route bewegwijzerd). Beide dagen geopend van 10-17u. Entree gratis. Inl www.tuingoedfoltz.nl

Rozenweekend Middachten

In de historische tuin van Kasteel Middachten zijn op zaterdag 26 en zondag 27 juni de tuin en het kasteel geopend voor het publiek. Bezoekers kunnen genieten van de vele rozen die op diverse plaatsen in de tuin zich ontplooien. Er zijn ook rondleidingen (v.a. 11u o.l.v. van specialisten) en diverse activiteiten en demonstraties. Van 10u30 tot 17u. Tussen 12 en 14u is er een concert in het theater in de tuin. Ook rozenkwekerij De Wilde aanwezig met een collectie rozen.

Rozenweekend€7,50 (korting voor inwoners van Rheden). Kasteel Middachten is gelegen in het dorpje De Steeg, 7 km van het verkeersplein Velperbroek; NS Arnhem, Dieren of Rheden; BUS Connexxion lijn 43). Inl 026-4954998 & www.middachten.nl

Beeldentuin Dom' Arte

Het is niet goed te verklaren waarom beeldentuin Dom' Arte, nabij het Brabantse Roosendaal, zo onbekend is bij het grote publiek. De in 1996 geopende beeldentuin biedt mooie vergezichten en een keur aan bekende en minder bekende kunstenaars. Zoals de Duitser Trak Wendisch, van wiens prachtig afgewerkte bronzen figuren een sterke emotionele geladenheid uitgaat. Iedere kunstenaar heeft zijn of haar eigen hoekje, waardoor je al gauw een lijn in hun werk gaat ontdekken. Kijk vooral ook even binnen rond.

Dom' Arte, Langedijksestraat 3, Rucphen (bij Roosendaal). Open: t/m 25 juli, do/vr 11-17u en za/zo 14-17u. Tel 0165-563415. Website: www.galeriedomarte.nl. Entree: gratis

Huijs Basten Asbeck

In het hart van het Gelderse vestingstadje Groenlo ligt de beeldentuin van het 17de-eeuwse rijksmonument Huijs Basten Asbeck. De tuin van 6900 vierkante meter, die deels wordt omsloten door de oude stadswal, biedt plaats aan een twintigtal beelden uit diverse Afrikaanse landen.

Bij mooi weer kan de bezoeker thee, koffie en home-made taarten nuttigen in de tuin. Als het weer wat minder is, kan dat in de serre. In het huis zelf zijn wisselende tentoonstellingen te zien van overwegend moderne kunst uit (west-)Afrika, zoals beelden, schilderkunst en keramiek.

Huijs Basten Asbeck, Nieuwestraat 20, Groenlo. Open: t/m okt do t/m zo 13-17u. Ook op afspraak. Tel 0544-466617 & www.huijsbastenasbeck.nl. Entree gratis.