Stille vennoten

Wie zoekt zal vinden, ook de Koninklijke/Shell Groep. Het concern speurde twee maanden naar een opvolger voor financieel directeur Judy Boynton, die sneuvelde op de overschatte oliereserves. Vanochtend presenteerde het concern de opvolger.

Shells geslaagde zoektocht betekent niet dat de internationale arbeidsmarkt voor bestuurders gesmeerd loopt. Uitgeversconcern Reed Elsevier zag ruim een jaar geleden Derk Haank uit de raad van bestuur vertrekken. Hij leidde Elseviers meest winstgevende divisie – de wetenschappelijke uitgaven. Reed Elsevier zoekt nog steeds een opvolger.

Rabobank kondigde deze week aan dat de vacature voor een financieel directeur ,,dit jaar nog'' zal worden vervuld. Het gaat om een zware functie. Toen Wim van den Goorbergh vertrok, de laatste financieel directeur, was dat wegens ,,de aan deze functie voor hem persoonlijk verbonden belasting''.

Zou Rabobank daardoor zoveel moeite hebben om een opvolger te vinden? Van den Goorbergh kondigde zijn vertrek al in januari 2002 aan. De gemiddelde aspergeteler mag in zijn handjes knijpen als hij naar de ervaringen van Reed Elsevier of Rabobank kijkt.

Een financiële expert in de raad van bestuur van een grote financiële instelling lijkt van levensbelang, maar de Rabobank toont het tegendeel. Het gaat de bank financieel voor de wind, een financieel directeur kan blijkbaar wel een paar jaar gemist worden. De Nederlandsche Bank, de toezichthouder op het bankwezen, heeft er kennelijk ook geen problemen mee dat een grootbank het een paar jaar zonder financieel directeur stelt.

Wat zegt dat over de (on)misbaarheid van de topman? Voor de ex-bestuurder is een lang openstaande vacature bijna een belediging. Maar ook de bestuurder die pas na een paar jaar die vacature komt vervullen, zal gemengde gevoelens hebben. De financieel directeur die straks aan de slag gaat bij de Rabobank doet dat in de wetenschap dat de bank het jarenlang zonder zijn of haar inspanningen kon rooien.

De financieel directeur van Wessanen (Zonnatura, Beckers) heeft deze kans op gezichtsverlies ingeperkt. In maart nam hij de verantwoordelijkheid op zich voor een boekhoudfoutje bij het voedingsbedrijf en kondigde hij zijn vertrek aan. Ten behoeve van de continuïteit blijft hij aan tot er een opvolger is gevonden.

Het Wessanen-model kan navolging krijgen, en niet in de minste kringen. De werkgeversclub VNO-NCW vindt maar geen opvolger voor zijn voorzitter Jacques Schraven, nadat Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine om financiële redenen als kandidaat afhaakte. Schraven moet uiterlijk begin 2005 worden afgelost. Maar kijk er niet vreemd van op als ook hij nog wat langer moet blijven.

    • Jeroen Wester