Sparen bij baas is `uit'

Nieuwe wetgeving heeft de inleg bij bedrijfssparen in 2003 sterk teruggedrongen. Nederlandse werknemers spaarden vorig jaar 1,3 miljard euro via hun baas, tegen 2,2 miljard euro een jaar geleden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

Sinds 2003 is het maximale bedrag dat jaarlijks opzij gezet mag worden, verlaagd. Bovendien bleef alleen de spaarloonregeling over. Andere vormen van bedrijfssparen zoals de premiespaarregeling en winstdeling vervielen in de nieuwe wet bedrijfssparen.

In 2003 spaarden Nederlanders gemiddeld 1 miljard euro per maand, eenderde meer dan een jaar eerder. Volgens het CBS blijven Nederlanders ook in 2004 flink doorsparen. In de eerste vier maanden kwam 6 miljard euro bij de bank terecht, 0,5 miljoen euro meer dan over dezelfde periode in 2003.

Sparen via internet en telefoon neemt steeds grotere vormen aan. Volgens het CBS staat een kwart van al het spaargeld op internetspaarrekeningen, in totaal ongeveer 43 miljard euro. Het CBS heeft geen vergelijkende cijfers uit voorgaande jaren, maar spreekt wel van een ,,sterk stijgende trend''.