Shell benoemt Voser in top

Shell, dat verwikkeld is in een schandaal rondom opzettelijk te hoog geschatte olie- en gasreserves, heeft vandaag een nieuwe financiële directeur benoemd. Per 4 oktober aanstaande wordt de Zwitser Peter Voser (46), nu financieel directeur van het Zwitsers/Zweedse conglomeraat ABB, de eerst verantwoordelijke voor de financiën van de Koninklijke/Shell Groep.

Shell wordt net als eerder ABB al maandenlang door eigen miscalculaties achtervolgd. Het concern is de laatste tien jaar zelfs in een stucturele neergang terechtgekomen, meldde deze krant gisteren op basis van interne documenten.

De Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse financiële toezichthouder, heeft een onderzoek naar Shell ingesteld wegens mogelijke overtreding van de reserveregels.

Voordat Voser in maart 2002 bij ABB in dienst trad, was hij al twintig jaar werkzaam voor Shell en bekleedde hij financiële functies voor het energieconcern in Argentinë, Chili en het Verenigd Koninkrijk. In het laatste land werd hij in 1997 interne controleur van de hele groep. In 1999 werd hij financieel directeur bij de divisie olieproducten voor Europa en in 2001 bij deze divisie wereldwijd. Voser begon in 1982 zijn loopbaan bij Shell Zwitserland als intern controleur. Toen Voser bij ABB eind 2001 al benoemd was maar nog niet aan de slag, kwam ABB in acute financiële moeilijkheden wegens kostbare asbestclaims en mislukte investeringen. ABB werd bovendien door zijn oprichter, Percy Barnevik, in opspraak gebracht. Die bleek in het geheim een pensioenvoorziening voor zichzelf getroffen te hebben van 100 miljoen euro. In de loop van 2002 wankelde ABB op de rand van de afgrond. Na een ingrijpende sanering maakt ABB sinds begin dit jaar weer winst.

Koninklijke/Shell Groep (40 procent Brits, 60 procent Nederlands) kwam begin dit jaar in moeilijkheden doordat het zijn olie- en gasreserves mooier had voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Het energieoncern moest de `bewezen reserves' in stappen met in totaal 23 procent verlagen. Er vielen ontslagen aan de top: de topman, Sir Philip Watts, en de man verantwoordelijk voor de exploratie en productie, Walter van de Vijver. De financiële topvrouw, Judy Boyton, kreeg een adviserende functie. Met de benoeming van Voser zijn deze topfuncties nu allemaal weer bezet.

Voser werd geboren in Baden, Zwitserland, studeerde af in business administration aan de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in Zürich, is getrouwd en heeft drie kinderen, zo meldt Shell op zijn website.

Voser wordt lid van het Committee of Managing Directors, het machtigste orgaan binnen Shell. Diens benoeming komt aan de vooravond van de aandeelhoudersvergadering, aanstaande maandag, waar de top van Shell met nieuwe informatie zou komen over het interne onderzoek naar de herstructurering van de groep en zij mag rekenen op kritische vragen. Rigoureuze veranderingen in de organisatie van de Nederlands-Britse onderneming worden door de top zelf niet meer uitgesloten.