Rebellen vallen aan in Iraakse steden

Minder dan een week voor de machtsoverdracht aan het Iraakse interim-bewind, hebben Iraakse rebellen vanochtend een kennelijk gecoördineerde serie aanslagen en aanvallen gelanceerd op politiebureaus in verscheidene steden in het sunnitische deel van Irak.

Doelwit waren politiebureaus in Mosul, Ramadi en Baqouba. Daarbij zouden in totaal meer dan 60 mensen om het leven zijn gekomen en honderden gewond. Later op de ochtend werd een zelfmoordaanslag gepleegd bij een controlepost in het zuiden Bagdad, waarbij vier Iraakse veiligheidsfunctionarissen zouden zijn gedood. In de stad Falluja, dat twee maanden geleden toneel was van een zware slag tussen opstandelingen en het Amerikaanse leger, werden nieuwe gevechten gemeld tussen rebellen en Amerikaanse troepen. Volgens een getuige werkten rebellen en politie samen. Inwoners begonnen uit de stad te vluchten, maar later werd een bestand gemeld.

In Mosul in het noorden werden bomaanslagen gepleegd op politiebureaus op vijf verschillende plaatsen in de stad. Vanmiddag melddde de politie dat daarbij tenminste 44 mensen waren gedood en 200 gewond. Later op de dag hadden in Mosul gewapende botsingen plaats tussen rebellen en politie. In Ramadi en Baqouba vielen gemaskerde rebellen gewapend met raketwerpers politiebureaus aan, waarop gevechten met de politie ontstonden. In Baqouba vielen daarbij volgens locale ziekenhuisbronnen 20 doden, van wie 11 politiemannen en twee Amerikaanse militairen, en 45 gewonden; in Ramadi werden drie mensen gedood en 13 gewond, aldus ziekenhuizen. Amerikaanse vliegtuigen bombardeerden een positie van opstandelingen in Baqouba.

Gisteren hadden rebellen ook al een aanval gelanceerd op een politiebureau in Yusufiya, eveneens in sunnitisch gebied. De politie werd gedwongen te vluchten, waarna de aanvallers het gebouw opbliezen. Het was volgens een politieman het tweede dergelijke incident in de afgelopen paar weken.

De Iraakse politie en andere veiligheidsdiensten zijn al maandenlang doelwit van opstandelingen. De rebellen, die vooral in het sunnitische deel van Irak aanhang hebben, beschouwen de politiemannen als collaborateurs omdat ze met de Amerikaanse autoriteiten samenwerken.

Een groep die zegt te worden geleid door de in Jordanië geboren moslimextremist Abu Musab Zarqawi heeft zich in pamfletten verantwoordleijk gesteld voor de aanvallen en verder geweld ,,tegen de bezettingstroepen en degenen die met hen samenwerken'' aangekondigd. Het is niet duidelijk of zij inderdaad worden geleid door Zarqawi, die van de Amerikanen voor bijna alle geweld in Irak verantwoordelijk wordt gesteld, dan wel zijn naam hebben geleend ter intimidering.